Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Invulling koopzondag is aan de winkelier

18 mei 2013 - 19:53  •  reacties

Invulling koopzondag is aan de winkelier

Alphen aan den Rijn -

D66 Alphen wil nog een stapje verder gaan. D66 vindt dat niet de gemeente het voor het zeggen moet hebben, maar de winkelier zelf.

Tot nu toe werd het vanuit het Rijk vastgesteld hoeveel koopzondagen een gemeente mocht hebben. De gemeente mocht dan wel, eventueel in overleg met winkeliers, beslissen wanneer die koopzondagen dan plaats zouden moeten vinden. Een uitzondering werd gemaakt voor “toeristische plaatsen”, die een ruimere mogelijkheid kregen om de winkels op zondag open te laten zijn.

D66 vindt dat het aan gemeenten zelf is hoeveel koopzondagen ze willen hebben. Daarvoor diende D66 samen met GroenLinks een initiatiefwet in, die inmiddels kan rekenen op een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer.

D66 Alphen a/d Rijn wil nog een stapje verder gaan. Niet de gemeente moet bepalen wanneer en of een winkel open mag zijn, maar de winkelier zelf. D66 vindt dat we als gemeente daar helemaal niet over moeten willen gaan. De winkelier zelf weet het beste welke dag(en) het meeste opleveren en op welk moment zijn klanten het liefste de winkel zouden willen bezoeken. En kiest een winkelier ervoor om niet open te gaan op zondag? Ook prima, het is een kwestie van mogen, niet van moeten.

En dat de behoefte er bij sommigen is, moge duidelijk zijn als het succes van de (uiterst beperkte) zondagopenstelling van de supermarkten in de kern Alphen a/d Rijn wordt bekeken.

In Alphen a/d Rijn geldt daarnaast ook nog eens dat D66 van mening is dat het centrum (Lage Zijde) genoeg te lijden heeft gehad. Het verbeteren van die situatie heeft daarin voor ons prioriteit. Daarin kan een vrije zondagsopenstelling een rol spelen. Het geeft de ondernemers de kans om nog beter tegemoet te komen aan de wensen van hun klanten en bovendien zich te onderscheiden van andere winkels die niet open zijn.

Met dit voorstel wordt bovendien een einde gemaakt aan de gekke situatie dat ondernemers in onze gemeente niet open mogen, maar dat hun potentiële klanten vervolgens binnen een half uur in Den Haag kunnen zitten en daar wel op zondag terecht kunnen voor hun aankopen.

Kortom, de afweging om wel of niet open te gaan legt D66 voortaan daar waar hij thuishoort, bij de ondernemer zelf.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij