Nieuws

« Vorige - Volgende »

VOA Innovatieprijs voor Alpha-geld Machiel van der Schoot

5 februari 2015 - 22:49  •  Dichtbij.nl  •  reacties

VOA Innovatieprijs voor Alpha-geld Machiel van der Schoot

Alphen aan den Rijn -

Juryvoorzitter burgemeester Liesbeth Spies zei in haar openingswoord, ondanks de financiële beperking, weer enig optimisme over de economische ontwikkeling te bespeuren. Zij wees op het belang van sociale en duurzame innovatie. 'Als ik zie hoe de uitvoering van een idee tot een product leidt en welke energie er los komt, maakt dat mij enthousiast.' Zij toonde zich positief over de huidige samenwerking tussen gemeente en VOA die rond de zomer Hoofdlijnen Economisch Plan Alphen oplevert.

De drie finalisten presenteerden zich aan de jury, bestaande uit voorzitter Spies, Dennis van der Werff (Van der Werff Groep) en Peter Lindeman (Rodeca Systems). Zij kregen van dagvoorzitter Gijs Piera ieder 3 minuten voor hun pitch en ondergingen 5 minuten bevraging door de jury.

Ideeën 
Machiel van der Schoot (SERA Software) kwam met Alpha Valuta: een lokaal betalingsmiddel, de Alpha (=1 euro). Het plan is gebaseerd op het toenemend belang van de lokale economie. Het is met een cadeaubonnensysteem vergelijkbaar. Een liquide stichting geeft hiervoor biljetten van 5, 10 en 25 Alpha uit. Van der Schoot ziet de meerwaarde in de volledig lokale besteding, extra kredietmogelijkheid en bijzonder gebruik in sociale- en welzijnssfeer (zoals de voedselbank). Hij illustreerde zijn plan met het laten neerdalen van een hoeveelheid Alpha-biljetten in de zaal.

Dennis Gerlings had als idee Ratiba, wat swahili is voor Planning. Hij ontwikkelde innovatieve software voor het domein personeelswerving. Ratiba zal volledig in de cloud draaien en is een planningsplatform direct toegankelijk voor vacaturestellers, gemeentes, uitzendbureaus, uitzendkrachten en werkzoekenden. Het systeem is ook te gebruiken in de zorgsector.

Willem Bauer van New Media Online bracht het idee Webcare en (re)integratie. Hij wil hiermee vooral MKB-ondernemingen leren gebruik te maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Het gaat om activiteiten voor een optimale online presentie. Hij koppelt daaraan een opleiding tot webcare agents, geschikt voor verschillende categorieën werkzoekenden.

Innovatief
De jury concludeerde, op basis van de criteria eigenheid, innovatief gehalte, maatschappelijke relevantie, klantgerichtheid en economisch realiseerbaar, dat Alpha Valuta de VOA Innovatieprijs verdiende. Vooral het innovatief gehalte gaf de doorslag. Een beeld van een vergulde prop papier vormde de beloning.

Fotograaf: Josh Walet