Nieuws

« Vorige - Volgende »

Zwammerdam energieneutraal: van idee naar concept

27 juni 2015 - 11:50  •  reacties

Zwammerdam energieneutraal: van idee naar concept

Alphen aan den Rijn -

Het idee beschrijft de mogelijkheid om met behulp van biogas, dat volop aanwezig is in onze streek, het dorp Zwammerdam volledig onafhankelijk te maken van aardgas, dat meer dan 80% van het energieverbruik (in kWh) van een gemiddeld gezin uitmaakt.  

Groen Links wilde afgelopen donderdag in de gemeenteraad een motie indienen, waarbij de gemeente werd opgedragen het plan alle mogelijke steun te geven. Wat bleek? De wethouder en een aantal ambtenaren zijn al volop bezig en in gesprek met de plannenmakers. De voltallige gemeenteraad reageerde instemmend en de motie hoefde niet eens meer in stemming te worden gebracht. 

De gemeente heeft inmiddels op het hoogste niveau gesprekken aangeknoopt met Liander, de netwerkbeheerder en er is direct na de zomervakantie op het gemeentehuis een top-overleg gepland met alle betrokken partijen, uiteraard ook met de inwoners van Zwammerdam zelf. 

Met Cryonorm / Tekoma, een Alphens bedrijf, met internationale ervaring op het gebied van opslag van vloeibaar gas, heeft SERA besprekingen gevoerd. Technisch blijkt een en ander goed uitvoerbaar. "Als we dit voor elkaar krijgen, hebben we iets unieks. Dan komen de experts uit Indonesië, IJsland, Mexico, uit de hele wereld naar Alphen samen met wetenschappers uit Wageningen en Delft" , aldus directeur Piet Tel.

Meet Jan van Dorp (EKOdorp) staan volgende week besprekingen gepland. Hij is DE expert op het gebied van biogas en met zijn agrarische onderneming aan de J.C. Hoogendoornlaan produceert hij nu al meer gas dan Zwammerdam nodig heeft. 

Pim Perquin van het internationale accountantskantoor BDO, wil in Alphen een nationaal expertisecentrum vestigen t.a.v. de fiscale aspecten van zelfvoorzienende gemeenschappen, wijken en dorpen.  

Uit alle lagen van de bevolking komen enthousiaste reacties. Meer dan ooit blijkt dit onderwerp te leven. Niet alleen mensen, die sterk met het milieu zijn begaan reageren instemmend, maar ook een rasondernemer als Jan Zeeman gaf aan het "een geweldig plan" te vinden.  

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.  

 

 

 

Fotograaf: Josh Walet