Nieuws

« Vorige - Volgende »

'Fusie wonenCentraal en Trifolium in belang huurders'

27 juni 2016 - 16:50  •  wonenCentraal  •  reacties

Fusie wonenCentraal en Trifolium in belang huurders

Alphen aan den Rijn -

"Het mooie van een eventuele fusie is dat beide organisaties gezond zijn en daarom een fusie niet per sé nodig hebben. Dat betekent dat je als gelijkwaardige partners het proces in gaat." Aan het woord zijn de directeur-bestuurders van wonenCentraal uit Alphen aan den Rijn en Trifolium uit Boskoop, Rob Donninger en Aad van der Reijken.

De reden waarom de beide corporaties toenadering tot elkaar zochten, ligt volgens Van der Reijken vooral in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren: "Wij moeten van de overheid aan zoveel regels voldoen en zoveel kennis en kunde in huis hebben, dat het eigenlijk niet meer verantwoord is om op eigen benen te blijven staan." 

Duidelijke meerwaarde
Als de minister akkoord geeft op de plannen, waarbij hij onder andere kijkt of de beide huurdersverenigingen instemmen, zal de fusie begin volgend jaar een feit zijn. "Natuurlijk is er scepsis bij de huurders. Zeker in Boskoop. Ze hebben daar toch het gevoel dat ze overgenomen worden door het ‘grote’ Alphen. We hebben er daarom bewust voor gekozen om dr.ir. H.M. Koolma onderzoek te laten doen. Koolma staat erom bekend dat hij heel kritisch is als het gaat om schaalvergroting. Zijn conclusie is echter dat we hier zeker mee door moeten gaan. Het zorgt voor een kostenbesparing, maar volgens de onderzoeker worden huurders er ook beter van." 

Tegelijkertijd waarschuwt Koolma er wel voor dat de kracht van beide corporaties door de fusie niet verloren mag gaan. Van der Reijken: "Voor Trifolium is dat bijvoorbeeld dat wij gemakkelijk benaderbaar zijn voor onze huurders. En natuurlijk blijft er een kantoor in Boskoop, waar mensen snel en adequaat worden geholpen."

Meer financiële slagkracht
Donninger: "Eigenlijk kun je zeggen dat beide organisaties goed zijn, maar opgeteld nog beter zullen presteren. Dat betekent dat de huurders er over het algemeen genomen op vooruit gaan. Zo ontstaat er door de fusie een nieuwe organisatie met meer financiële slagkracht, waardoor er meer ruimte is voor onderhoud en nieuwbouw. Tegelijkertijd biedt dit ons de mogelijkheid om een gematigd huurbeleid te voeren."

Van der Reijken: "Het mooie is dat we als bestuurders dezelfde visie hebben. We zijn allebei echte volkshuisvesters. Dat betekent dat we ons op de eerste plaats inzetten voor de sociale huursector, voor mensen met een kleine beurs, zodat ook zij goed en betaalbaar kunnen wonen. Wij willen van betekenis zijn voor de gemeenschap."

Nog beter bereikbaar
Op de korte termijn zullen de huurders niet zoveel merken van de fusie. Behalve dat de bereikbaarheid nog beter zal zijn dan voorheen. Donninger: "Vooral online is wonenCentraal sterk. Met een huurdersportaal waar mensen alles zelf kunnen regelen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, is de bereikbaarheid optimaal. Daarnaast hebben we als doel om de service te verbeteren. We willen dat het cijfer voor klanttevredenheid stijgt naar gemiddeld een 7,6."

"Wat ons voor ogen staat – en dat moet ook de nieuwe organisatie kenmerken – is dat we heel dichtbij de huurders staan en heel slagvaardig zijn. Wij willen echt wat betekenen voor de gemeenschap. Dat betekent onder andere dat als huurders met een vraag komen, we samen kijken wat we kunnen doen, waarbij we snel met een gepaste oplossing komen. Daar kunnen onze huurders echt op rekenen!"

Fotograaf: Josh Walet
Woonforte.'
Woonforte

Een woning waarin u zich thuis voelt.