Nieuws

« Vorige - Volgende »

Ook VOA tegen komst van de Holland Outlet Mall

9 december 2016 - 09:31  •  reacties

Ook VOA tegen komst van de Holland Outlet Mall

Alphen aan den Rijn - Inmiddels heeft er ook al een gesprek plaatsgevonden tussen VOA-voorzitter Eric Carree en de wethouder Economische Zaken van Zoetermeer, Mariëtte van Leeuwen. Daarbij is het standpunt vanuit VOA, Gouda Onderneemt, Midden Holland Onderneemt en Groene Hart Onderneemt duidelijk gemaakt.

Door de komst van een outletcentrum ter grootte van 31.000 m2 verwacht de detailhandel in de regio structurele aantasting van het voorzieningenniveau met negatieve gevolgen voor leefbaarheid in (kernen van) gemeenten. "Mede in verband met toenemende internetverkopen, vergrijzing en al bestaand overaanbod aan detailhandel in Nederland. De consument kan maar op één plek tegelijk zijn en zijn euro maar één keer besteden", zo schrijft de VOA.

De komst van een outletcentrum zou ook niet in lijn zijn met de afspraak van provincies en minister Kamp, die hebben afgesproken het aantal winkelmeters met twintig procent te reduceren (Retaildeal). "Krimp betekent dus niet het toevoegen van 31.000 m2 retail."

Negatieve omzet
De komst van de HOM zal door de negatieve omzeteffecten op bestaande centra in de regio, het voor ondernemers in deze centra nog lastiger maken om te kunnen investeren in noodzakelijke vernieuwing, denkt de VOA. Het initiatief van de gemeente Zoetermeer frustreert daardoor de activiteiten die gemeenten en ondernemers momenteel ondernemen om de bestaande winkelcentra te optimaliseren en te verbeteren.

"Met het oog op de bovenlokale en bovenregionale belangen verwachten we dat de provincie haar verantwoordelijkheid en de regie zal nemen." De VOA zal hier bij de provincie op aandringen.

Fotograaf: Josh Walet