Nieuws

« Vorige - Volgende »

Schwalbe Airless System: nooit meer een lekke fietsband!

4 augustus 2018 - 14:14  •  Gek van Fietsen.nl  •  reacties

Schwalbe Airless System: nooit meer een lekke fietsband!

Alphen aan den Rijn - De massieve binnenband van het systeem bestaat uit een extreem elastisch thermoplastisch Polyurethaan dat lichte rijdt en voor veel comfort zorgt. De band kan alleen gemonteerd worden door gecertificeerde bedrijven die de beschikking hebben over de speciale montagetool. 

Zorgeloos
Rondom zorgeloos – dit mag je bij deze band letterlijk nemen. Eenmaal gemonteerd kan er, bij normaal gebruik, tot wel 10.000 kilometer zorgeloos gefietst worden met het Airless System -  zonder onderhoud, nooit meer lekrijden en nooit meer pompen. Met een gevoelsmatige luchtdruk van rond de 3,5 bar zijn de rijeigenschappen vergelijkbaar met die van een binnenband.

Het systeem bestaat uit een Airless band in de afmeting 40-622, een Airless tube uit wit thermoplastisch polyurethaan en een blauwe Airless ring. Het systeem is geschikt voor velgen met een velgbedbreedte van 19 tot 21 millimeter. Het Airless System – met één band, tube en ring – voor één wiel kost 84,90 Euro excl. montagekosten.

"Betreffende het comfort, de levensduur en het onderhoudsvrije systeem, biedt het Airless System voor het eerst een echt alternatief voor de binnenband”, zegt René Marks, Schwalbe product manager. Dit systeem is uitermate goed geschikt voor forenzen of gewoon voor fietsers die nooit meer lek willen rijden en pompen. Ook E-bikes, die op grond van hun hoge gewicht, hogere snelheden en hogere belasting in bochten, hogere eisen aan een band stellen, profiteren van de lange levensduur en het onderhoudsvrije Airless System.

Duizenden mini-luchtkussentjes
Massieve binnenband systemen bestaan al. Wat dit nieuwe Airless System zo buitengewoon maakt, zijn de technische eigenschappen van de foamdeeltjes, bestaande uit thermoplastisch polyurethaan (E-TPU), bekent onder de merknaam Infinergy® van BASF.

Het is overigens hetzelfde materiaal dat in de zolen van Adidas BOOST hardloopschoenen gebruikt wordt. Zo heeft de Airless tube een uitstekende demping, biedt het veel comfort en geeft zelfs een energieboost dankzij de uitmuntende flexibiliteit van het materiaal. "En precies die sensationele veerkracht maakt hét verschil in vergelijking met de tot dusver gebruikte foamsoorten voor solid tubes", verklaart René Marks. De fysieke kracht waarmee het gecomprimeerde materiaal weer naar haar oorspronkelijke vorm terugveert, is bij dit E-TPU foam meer dan tweemaal zo hoog dan bij bestaande systemen.

Voordelen
De technische voordelen veroorzaken slechts een licht prestatieverlies, zo is de rolweerstand en het gewicht iets hoger dan bij binnenbanden. Echter overal waar een 100% onderhoudsvrij systeem de prioriteit heeft, verslaat het Airless System de binnenband. Voor fietsers daarentegen, die veel waarde hechten aan goede prestaties en een fijn uitgebalanceerd spel tussen band, binnenband en ondergrond, blijft de binnenband de eerste keus. "Met name sportieve fietsers zijn met de klassieke butyl-binnenband of tubeless systemen het beste af."

Fotograaf: PR Gek van Fietsen.nl