Nieuws

« Vorige - Volgende »

Feestelijke marktopening op zaterdag 1 september

31 augustus 2018 - 08:13  •  reacties

Feestelijke marktopening op zaterdag 1 september

Alphen aan den Rijn - Aanstaande zaterdag is het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat feest om de markt te openen. Wethouder van As is om 10.00 uur aanwezig voor de officiële opening. Gerard van As kijkt ernaar uit en projectleider Jan van Lenten hoopt op een gezellige ‘chaos’.

Vernieuwd Thorbeckeplein
Het Thorbeckeplein is erg veranderd. Het plein leek een tijdje achteruit te gaan, maar sinds de verbouwing van het nutsgebouw tot horecazaken en het pas opgeleverde plein lijkt dit verleden tijd. "De gemeente had al tijden plannen om het Thorbeckeplein te veranderen," verklaart Gerard van As. "Door de tijd dat de markt op het Aarplein stond, is de gemeente in staat geweest om het plan zoals het nu is te maken. Tussentijds is de retail en horeca op en rond het Thorbeckeplein enorm veranderd en gegroeid."

Jan van Lenten is projectleider en is er vanaf het eerste uur bij. Het roer werd omgegooid en er werd een nieuwe nota van wijzigingen aangebracht. Jan: "Achteraf zijn we blij zoals we nu zijn geland, met alle nieuwe ontwikkelingen rond het Thorbeckeplein." Het is de belofte om uiteindelijk een ‘achtje rond het Thorbeckeplein, het Nutsgebouw en de Aarkade’ te kunnen lopen. Wethouder Van As roemt de leiding van Jan: "Complimenten voor zijn rol, Jan is een soort missionaris geworden voor de markt. Alle partijen doen mee en de mensen zijn nu al vol lof over het marktplein"

Marktsfeer
De gemeente hoopt dat de markt ook een écht fijne marktsfeer krijgt, waar mensen graag komen en blijven zitten op de terrassen. Ook verwacht de gemeente dat de regionale positie van Alphen sterker wordt. "Nu al zien en horen wij dat meer mensen uit de regio Alphen bezoeken. Hoe completer het centrum wordt, hoe meer mensen wij verwachten."

De indeling van de markt is opgezet volgens een duurzame opstelling. "Vroeger was de markt een losse verzameling van kramen, het is gewoon zo ontstaan. Nu kijken we naar een praktische en veilige opstelling in rijen. Hiervoor hebben we een externe deskundige in de hand genomen. Er moet een wisselwerking ontstaan tussen de markt en de ondernemers eromheen," aldus Jan. De indeling doet denken aan een meubelboulevard, waarbij je ook dezelfde soort zaken bij elkaar hebt met andere prijsklassen. De vis- en groentekramen zitten aan de rand, dat zijn de trekkers van de markt. De aardappelboer zit zo geplaatst, dat je er gemakkelijk naast kunt parkeren.

Van As vult aan: "De zaterdagmarkt is met deze indeling veel meer onderbroken, met de horecazaken aan de Aarkade erbij. Het is belangrijk dat ze met elkaar de harmonie opzoeken. Ik geloof dat dit concept zo voor versterking zorgt."

Goede buren
Ondernemers en kraamhouders krijgen de uitdaging om met elkaar na te denken over de efficiëntie, zo zit voor Koeien en Kaas een kaaskraam, samen overleggen ze om elkaar te versterken. Het advies van Jan luidt dan ook: "Goede buren worden staat voorop, dit geldt voor de ondernemers, de horeca en de inwoners eromheen."

In oktober worden nog extra bomen op het plein geplant voor nog meer uitstraling. Dan staat ook de vernieuwing van het Aarplein op de agenda. Dit wordt afgetrapt met de nieuwe bibliotheek, dan volgt het winkelcentrum de Aarhof.

Praktische informatie
Elke zaterdag zal een deel van de Hooftstraat afgesloten zijn voor de markt. De kramen zijn dan ook deels op de weg van de Hooftstraat, aan de kant van het Thorbeckeplein. De markt op woensdag is kleiner en zal puur op het plein plaatsvinden.

 

Fotograaf: Josh Walet
Thorbeckeplein.'
Thorbeckeplein

Onderdeel van de herontwikkeling van de Lage Zijde.