Nieuws

« Vorige - Volgende »

Specsavers deelt gehoorbescherming en veiligheidsbrillen uit

14 december 2018 - 10:28  •  reacties

Specsavers deelt gehoorbescherming en veiligheidsbrillen uit

Alphen aan den Rijn - Schattingen laten zien dat het aantal slachtoffers met blijvende gehoorschade ongeveer 800 tot 1.600 mensen per jaar bedraagt. Toch is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend om bescherming te dragen op oudjaarsavond.

Specsavers Alphen aan den Rijn wil Nederlanders bewust maken van de risico’s en deelt daarom setjes uit met gehoorbescherming en vuurwerkbrillen, die vanaf 13 december gratis zijn af te halen in de winkel.

Gehoorschade 
Oogletsel is, volgens VeiligheidNL, naast brandwonden, het meest voorkomend letsel door ongelukken met vuurwerk. 1 op de 4 vuurwerkslachtoffers heeft letsel aan de ogen, zo’n 600 meldingen jaarlijks. Er zijn geen accurate cijfers bekend voor het precieze aantal slachtoffers met gehoorschade, doordat klachten veelal niet of pas na verloop van tijd gemeld worden. Veelvoorkomende vormen van gehoorschade zijn tinnitus, een piep in je oren, en tijdelijke doofheid.

"Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand", aldus Brenda Severs, audicien bij Specsavers Alphen aan den Rijn. "Dat is veel harder dan een rockconcert (110 dB) of een sirene (120 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden en vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Echter, dit is bij veel mensen onbekend. Zij realiseren zich niet dat vuurwerk grote gevolgen kan hebben voor hun gehoor. Hierop willen we mensen attenderen en hen tevens adviseren om naast hun ogen ook hun gehoor te beschermen."

Bescherming
Ook als je alleen toeschouwer bent van vuurwerk en zelf niets afsteekt, loop je nog steeds kans op gehoorschade of oogletsel. Vanaf donderdag 13 december zijn de setjes met gehoorbescherming en veiligheidsbrillen gratis af te halen in de winkels van Specsavers. Hierbij geldt op = op.

Fotograaf: Josh Walet
Specsavers Opticiens.'
Specsavers Opticiens

Was nou maar naar Specsavers gegaan!