Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wakker voor de wekker

31 december 2018 - 10:36  •  reacties

Wakker voor de wekker

Alphen aan den Rijn - Eerlijk is eerlijk, het geldt niet voor iedereen. Wakker worden voor de wekker kan ook juist iets heel positiefs zijn. Je hebt net een nacht heerlijk geslapen, en terwijl het langzaam tijd wordt om op te staan is jouw lichaam helemaal uitgerust en vol energie te beginnen aan de dag. In plaats van die vreselijke herrie van een wekker word je uit jezelf wakker, doordat jouw lichaam genoeg slaap heeft gehad en klaar is om wakker te worden: de ideale wekker!

Ongunstig
Helaas is dit niet voor iedereen, of niet voor iedere dag, weggelegd. Wakker worden voor de wekker kan veel andere oorzaken hebben. Voor de meeste mensen zal de reden zijn dat de slaap verstoord is. Zo kan het zijn dat je kamer niet helemaal donker is en je wakker wordt van daglicht dat door de gordijnen heen komt. Een andere veel voorkomende oorzaak is stress. Nachtmerries, onrustig slapen en praten tijdens de slaap kunnen er als gevolg van stress voor zorgen dat je slaap wordt verstoord.

Wanneer een externe factor ervoor zorgt dat je wakker wordt, zoals nachtmerries, daglicht dat de kamer verlicht of een hard geluid, wat niet alleen een dichtslaande deur kan zijn maar ook je wekker, verstoor je het natuurlijke ritme van je slaap. Een onderbroken slaapcyclus betekent eigenlijk altijd dat je wakker wordt met het gevoel dat je nog net uitgeslapen bent en vergroot de neiging om je nog even om te draaien, of op snooze te drukken.

De strijd tegen wakker worden
Om ervoor te zorgen dat je wakker wordt met een uitgerust gevoel is het dus van belang om de verstoringen op te lossen. Een verstoring in je slaap komt altijd van een impuls van één van je zintuigen vandaan. Bij slaap is het van belang om met de volgende zintuigelijke ervaringen rekening te houden:
zicht, voelen, spierspanning, temperatuur, en gehoor.

Zien
Bij zicht is de meest voorkomende verstoring daglicht. Veel mensen slapen in een slaapkamer die niet helemaal donker is. Op het moment dat je gaat slapen en de lampen uit zet lijkt je kamer misschien donker, maar ’s ochtends met de opgaande zon blijkt opeens dat er toch nog best veel licht langs of door de gordijnen de kamer binnen komt. Hoewel wakker worden met daglicht, zoals een wekker met een daglicht lamp, een redelijk ontspannen manier is om wakker te worden, verstoord het toch echt de slaapcyclus en zul je minder uitgerust wakker worden.

Voelen
Voelen en spierspanning gaan vaak met elkaar samen. Wanneer je niet op het juiste matras, bed of kussen ligt, of het past eigenlijk net niet bij je, kan het zo zijn dat je gedurende de nacht op zoek gaat naar een houding waarin je het comfortabelst in slaap valt of in slaap blijft. Het gevoel dat je te hard ligt resulteert vaak in slapen op de buik, wat de druk verlaagt. Helaas worden veel mensen de volgende ochtend wakker met kramp in de nek en/of bovenrug. Deze ervaringen kunnen het best worden opgelost door te slapen op het juiste bed, matras en/of kussen. Om erachter te komen wat het best bij jou past kun je een afspraak maken met een van onze slaapadviseurs in de winkel, zij bekijken jouw lichaamsbouw en nemen dat samen met jouw persoonlijke voorkeuren mee in een persoonlijk slaapadvies. Het kan ook zijn dat ze daarvoor eerst het bed, matras en/of kussen willen zien waar je nu op slaapt. In dat
geval plannen ze een ‘kijk-afspraak’ en komen we graag thuis langs om de huidige situatie te bekijken om dat mee te kunnen nemen in het slaapadvies.

Horen
Wanneer het te koud of te warm is in de slaapkamer is het vaak moeilijk om onverstoord door te slapen. Speelt het al wanneer je naar bed gaat, dan gaat in slaap vallen vaak gepaard met het wapperen van de dekens als het te warm is, of opzoek naar een extra deken of het verhogen van de verwarming als het te koud is. Gedurende de nacht kan je wakker worden door hitte, zweten maar ook door kou. Een juist slaapklimaat is essentieel voor een goede nachtrust. Met het juiste dekbed voor het juiste seizoen, eventueel hoeslakens en moltons die extra goed zijn in het afvoeren van vocht, en de verwarming op de juiste temperatuur, kan je vrij snel en vrij eenvoudig je slaap verbeteren.

Gehoor is vaak een van de invloeden die de slaap abrupt onderbreekt en helaas is dit eigenlijk altijd een externe factor: een vliegtuig dat overvliegt, een dichtslaande deur of de wekker. Gelukkig is er voor de wekker wel een oplossing: vind jouw persoonlijke slaap schema. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, en de effectiviteit zal verschillen voor ‘ochtend-mensen’ en ‘avond-mensen’ en misschien zul je de wekker niet los durven laten als vangnet om ervoor te zorgen dat je op tijd opstaat om je klaar te maken en naar werk of school te gaan. Maar met een aantal tips is het mogelijk om vaker voor de wekker wakker te worden, omdat je helemaal uitgerust bent en klaar om de dag te beginnen.

Ontdek jouw slaapschema
Om op een natuurlijke manier uitgerust én op tijd wakker te worden moet je genoeg slaap krijgen. Door erachter te komen hoeveel uur slaap je nodig hebt om uit te rusten, kun je van start gaan met de eerste stap: op tijd naar bed. Gemiddeld genomen heeft een mens 7 à 8 uur slaap nodig per nacht om uit te rusten.

Tijdens je slaap doorloop je verschillende keren de slaapcyclus. De slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten en gemiddeld doorloop je deze cyclus ongeveer 4 tot 6 keer per nacht. Met deze informatie, gecombineerd met het aantal uur dat je gemiddeld per nacht nodig hebt, kun je gaan terugrekenen vanaf de tijd waarop je op wilt staan om te bepalen hoe laat je moet gaan slapen.

Bij het bepalen van je bedtijd is het belangrijk om met het volgende rekening te houden:
- Aantal uur slaap per nacht moet deelbaar zijn door 1,5. Bijvoorbeeld 6 uur of 7,5 uur per nacht.
- Gemiddeld duurt het 15 minuten om in slaap te vallen.

Wanneer je dus om 7:00 uur op wilt staan, en 7,5 uur per nacht slaap nodig hebt, moet je om 23:30 uur in slaap vallen. Dat betekent dat je om 23:15 ongeveer je ogen dicht moet doen, daarvoor zou je nog een boekje of een tijdschrift kunnen lezen om wat te ontspannen. De website https://sleepcalculator.com/ helpt je bij het vinden van jouw bedtijd.

Probeer geen muziek te luisteren voor je gaat slapen. Muziek beïnvloed de hersens door het aanmaken van endorfine, wat je juist actief en wakker houdt. Het kijken van TV, of gebruik van tablets, telefoons en andere elektronische apparaten maakt het ook moeilijker om in slaap te vallen. Door het (blauwe-)licht dat de apparaten afgeven maakt je lichaam geen melatonine aan, deze stof speelt een grote rol bij het klaarmaken van het lichaam om te gaan slapen en de werking van de biologische klok.

Houd vast aan het schema
Door elke dag naar bed te gaan om dezelfde tijd, en ook op hetzelfde moment op te staan, raakt je lichaam er langzaam maar zeker aan gewend en zal je geleidelijk aan je biologische klok gaan merken dat je sneller in slaap valt en uitgerust wakker wordt. Het is belangrijk dat je ook in het weekend op dezelfde tijd naar bed gaat, en het belangrijkst is misschien nog wel om ook in het weekend op dezelfde tijd op te staan.

Hoewel het misschien niet het ideaal is, je lichaam zit waarschijnlijk nu ook al vast aan een schema. Mocht je nu iedere dag pas om 01:00 naar bed gaan, en volgens je nieuw berekende schema eigenlijk al om 22:30 moeten gaan slapen, probeer dan geleidelijk naar je nieuwe bedtijd te werken. Voor de een zal het makkelijker zijn om aan te passen naar je nieuwe bedtijd dan voor de ander maar door iedere dag, tot iedere paar dagen een half uur eerder (of misschien wel later) te gaan slapen, past je lichaam zich gelijkmatig aan op jouw nieuwe schema. Het werkt niet voor iedereen, maar door vast te houden aan het schema zul je merken dat je voor je wekker wakker gaat worden.

Ontdek jouw Bed-Tijd Routine
Het volgen van een routine voor het slapen gaan heeft op veel mensen een rustgevende, bijna therapeutische, werking waardoor de zorgen en stress van de dag aan de kant kunnen worden gezet en de hersens langzaam naar een minder actieve staat omschakelen.

Een voorbeeld kan zijn door een uur van te voren je tanden alvast te poetsen (veel mensen worden hier weer wakker van, dus doe dit niet direct voor je naar bed gaat). Neem met een glas water met wat magnesiumsupplementen. Magnesium is een natuurlijke spierontspanner, die veel mensen structureel te kort komen, die dan begint in te werken wanneer jij naar bed gaat. Probeer daarna niets meer te drinken, zodat je ’s nachts niet wakker wordt met een volle blaas. Ga drie kwartier voor je moet slapen in bed liggen en lees 30 minuten een boek of tijdschrift. Met nog 15 minuten voor je bedtijd is het tijd om het ligt uit te doen, vlak te gaan liggen en de ogen te sluiten, helemaal klaar om in slaap te vallen.

Welterusten!

Fotograaf: PR Passie voor Slapen
Passie voor Slapen.'
Passie voor Slapen

Al ruim 23 jaar actief tussen de bedden.