Nieuws

« Vorige - Volgende »

Waarom ben ik nog steeds moe als ik wakker word?

8 januari 2019 - 07:06  •  reacties

Waarom ben ik nog steeds moe als ik wakker word?

Alphen aan den Rijn - Je bent niet de enige. Zo gaf in een onderzoek 40%* van de ondervraagden aan dat ze tenminste één keer per week niet uitgeslapen opstaan. Dus, laten we het hebben over hoe we de kans kunnen verkleinen dat jij ’s ochtends liever gelijk terug in bed wilt duiken, zodra je bent opgestaan. Dus, laten we het hebben over hoe wij ervoor kunnen zorgen dat, wanneer jij ’s ochtends naast je bed staat, je minder snel de neiging hebt om terug in bed te duiken.

Je krijgt niet genoeg slaap
Als je ’s ochtends moe wakker wordt, kan het zijn dat je ook daadwerkelijk moe bent. Je denkt misschien dat je genoeg slaap krijgt per nacht, maar dat kan simpelweg te weinig zijn. Het is aanbevolen voor volwassenen om ten minste 7 uur te slapen per nacht voor een optimale gezondheid, toch halen veel mensen dat niet. Dus zet een reminder in je agenda, die jouw er aan helpt herinneren dat het bedtijd is. Het doel is om een dagelijkse slaaproutine te ontwikkelen waardoor jij elke dag om dezelfde tijd naar bed gaat, een tijd die je de kans geeft om ten minste 7 uur te slapen, zodat je lichaam en geest er aan wennen om naar rust stand om te schakelen op het zelfde moment als jij naar bed gaat.

Je krijgt geen goede slaap
Zonder dat je het door hebt doorloop je verschillende fases in je slaap. Fase 3, de fase van lage hersenactiviteit, is de diepslaap. Diepslaap is wat je nodig hebt om te volgende dag met wakkere energie op te staan. In deze fase dalen het hart- en ademhalingsritme tot het laagste punt, je spieren ontspannen en je hersenactiviteit is minimaal. Daarnaast worden belangrijke geest- en lichaamsherstellende processen in gang gezet, zo vinden spiergroei, weefsel-herstel en glucosestofwisseling plaats tijdens de diepslaap. Helaas zijn er veel factoren die de slaapcyclus kunnen verstoren en jou van je waardevolle diepslaap kunnen beroven: je partner naast je, geluid, licht, een te warme of te koude slaapkamer, een oud matras of kussen maar ook nachtmerries.

Het hygiënisch houden van je bed en slaapkamer, het volgen van een slaaproutine en stoorzenders zoals licht en geluid verminderen dragen bij aan een hogere slaapkwaliteit, je doet er goed aan om eens goed stil te staan bij de mogelijke stoorzenders in jouw slaapkamer.

Snoezen? Versla je wekker!
De zoemende, herrie makende wekker kan aanvoelen als je grootste vijand in de ochtend, maar de snooze-knop is degene die deze titel veel meer verdient. Wanneer je wakker wordt stopt je lichaam met de productie van melatonine (het slaaphormoon) en stimuleert het de verspreiding van cortisol wat de stofwisseling op gang brengt maar ook zorgt voor de productie van adrenaline, je lichaam maakt zich klaar voor de dag. Door te snoezen val je weer in slaap en loopt dit proces krom. Je lichaam raakt in de war over in welke staat je moet zijn: slapen, wakker, waakstand. Dit leidt tot een half-wakker half-slaap stand. Om de gewoonte van snoozen te doorbreken kan je het volgende proberen: Zet je wekker 10 minuten later dan je eigelijk van plan was, en zet je wekker aan de andere kant van de kamer, dit dwingt je om uit bed te komen om de wekker uit te zetten.

Je bent niet actief genoeg
Wanneer je een uitgeput gevoel hebt zal sporten niet het eerste zijn waar je aan denkt. Maar uit onderzoek is een correlatie gebleken tussen sporten en slapen. Zo bleek voor volwassenen met slaap tekort een trainingsschema na 4 maanden serieuze verbeteringen in zowel slaap-efficiëntie als slaap-duur te bieden. Omgekeerd hebben verschillende studies aangetoond dat volwassenen die slecht slapen doorgaans minder actief zijn dan leeftijdsgenoten zonder slaapklachten.

Dus overweeg om ’s ochtends de tijd te nemen voor een snel rondje hardlopen, of probeer andere cardio of krachtoefeningen binnenshuis te doen. Zorg er daarnaast voor dat je ’s avonds de hoeveelheid blauwlicht van telefoons, tablets en televisies verminderd. Met wat tijd kan regelmatig bewegen zorgen voor een verbeterde nachtrust.

Je eet verkeerd
Gezond eten en een gevarieerd dieet kunnen wonderen verrichten, zo ook vermoeidheid voorkomen. Behalve wat je eet zijn er een aantal punten om in overweging te nemen rondom je eet- en drinkgewoonten:

  • Minder cafeïne
    Op 29 september is het internationale dag van de koffie, maar een groot deel van de volwassenen is dagelijks van koffie afhankelijk voor dat extra beetje energie, met name ’s ochtends. Maar wees gewaarschuwd. Cafeïne blijft in je lichaam rondhangen tot lang na consumptie. Probeer daarom om na de lunch geen koffie of andere vormen van cafeïne meer te consumeren om er zeker van te zijn dat het er niet voor zorgt dat je 's nachts wakker ligt.
  • Sla het ontbijt niet over 
    Na uren slapen heeft je lichaam energie nodig om de dag aan te kunnen. Daarnaast kan je verschijnselen vertonen van een licht vorm van uitdroging doordat je gedurende de nacht geen vocht binnen hebt gekregen, een van die verschijnselen is vermoeidheid. Begin de dag met een groot glas water gevolgd door een voedzaam ontbijt.
  • Geen zware maaltijden vlak voor bedtijd
    Na het eten van een maaltijd duurt het ongeveer drie uur voordat je maag weer leeg is. Probeer daarom tenminste drie uur tussen je avondeten en bedtijd te houden om ervoor te zorgen dat brandend maagzuur je slaap niet verstoord.

Of is het toch iets anders?
Als geen van deze tips lijken te helpen, neem dan contact op met een arts of gezondheid-expert om uit te sluiten dat jouw vermoeidheid geen gevolg is van een serieuzere slaap aandoening zoals slaapapneu, narcolepsie of slapeloosheid.

Een matras dat goed aansluit op jouw voorkeuren kan ook van grote invloed zijn op het verbeteren van de kwaliteit van je slaap, zodat jij ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Neem contact op met een van onze slaap experts of bezoek onze website om meer te leren over de invloed van hete matras op de kwaliteit van jouw slaap.

Fotograaf: PR Passie voor Slapen
Passie voor Slapen.'
Passie voor Slapen

Al ruim 23 jaar actief tussen de bedden.