Nieuws

« Vorige - Volgende »

Zon op Alphen is al bijna uitverkocht

15 januari 2019 - 10:35  •  reacties

Zon op Alphen is al bijna uitverkocht

Alphen aan den Rijn - Inmiddels is het aantal deelnemers aan het Zon op Alphen-project tot zo’n 140 gestegen en zijn 1.700 certificaten bevestigd. Dit betekent dat binnenkort met de aanleg van de zonneparken GC Zeegersloot en Rijnvicus kan worden begonnen. Eind maart, begin april naar verwachting worden de parken operationeel. Het project is het grootste in zijn soort in de provincie Zuid-Holland.

Zon op Alphen is een project van Energiek Alphen aan den Rijn. Vorig jaar april sloot EA een zogenoemde Green Deal met de gemeente Alphen, het bestuur van Golfclub Zeegersloot en de directie van Rijnvicus. Zij spraken af dat EA twee zonneparken zou realiseren op het dak van het Rijnvicus-gebouw en het dak van de driving range van de golfclub. Hier is plaats voor in totaal zo’n 1.750 zonnepanelen. Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen hiermee hun eigen duurzame elektriciteit opwekken door certificaten te kopen. Aanvankelijk zouden ook zo’n 1.750 certificaten beschikbaar zijn, ongeveer gelijk aan het aantal panelen. De installateur heeft echter een andere opstelling van de zonnepanelen op het dak van Rijnvicus bedacht, waardoor 450 panelen méér kunnen worden geplaatst. De energieproductie valt daardoor hoger uit en nu kunnen in totaal 2.200 certificaten worden verkocht.

"Volgens de oorspronkelijke situatie zouden we nu bijna uitverkocht zijn, maar er is dus nog extra capaciteit", zegt EA-voorzitter Ferd Schelleman. "We hoeven in dit stadium daarom nog geen kandidaten op de wachtlijst te zetten. Wel verwachten we dat ook de nog ruim vijfhonderd resterende certificaten binnen enkele weken verkocht zijn. Na een lange aanloopperiode weten we dus binnen een jaar het grootste postcoderoosproject in de provincie Zuid-Holland te realiseren. Dankzij de deelnemers uiteraard en daarom vonden wij het leuk om deze twee ‘jubilarissen’ een bloemetje te overhandigen."

Duurzaam
Jolanda Idzerda woont in Ridderveld en is werkzaam op de financiële administratie van leerwerkbedrijf Rijnvicus. Ze las afgelopen jaar in een nieuwsbrief van haar werkgever over de plannen om op het dak van het gebouw een zonnepark te bouwen. "Ik leef zo duurzaam als ik kan. Ik pak bijna altijd de fiets of het openbaar vervoer en heb bijvoorbeeld ook geen vaatwasmachine en wasdroger. Ook doe ik mee aan een project met windenergie", verklaart Jolanda haar belangstelling voor Zon op Alphen. "Omdat ik een huurwoning heb, kon ik tot nu toe geen zonnepanelen nemen. Anders had ik die ook al lang gehad. Zon op Alphen biedt daar nu een ideale oplossing voor."

Deelnemers aan Zon op Alphen krijgen een korting op de energiebelasting. Hiermee verdienen zij hun eenmalige investering in de panelen (200 euro per certificaat) binnen zeven jaar terug. Omdat de korting op de belasting vijftien jaar geldt, wordt de inleg uiteindelijk zelf dubbel terugverdiend. Weliswaar wordt op dit moment binnen de kaders van het nieuwe Klimaatakkoord gesproken over aanpassing van de energiebelasting, maar minister Wiebes van Economische Zaken heeft al laten weten dat deelnemers aan collectieve energieprojecten hun inleg gegarandeerd binnen zeven jaar terugverdienen. Deelnemers aan Zon op Alphen hebben evenmin iets te vrezen van de recente berichten dat het elektriciteitsnet ‘vol’ is en er geen stroom aan kan worden terug geleverd. Dit probleem speelt voornamelijk in enkele minder dichtbevolkte regio’s in Nederland.

Geen gedoe
Jan van der Graaf (Kerk en Zanen) heeft ook verschillende maatregelen getroffen om zijn vrijstaande huis zo duurzaam mogelijk te maken en het energiegebruik te verlagen. "Zonnepanelen op het dak vond ik niet mooi en te veel gedoe ook. Je moet zelf van alles regelen om subsidie te krijgen en de installatie aan te schaffen. Je moet uiteindelijk ook maar hopen dat je met de goede partij in zee gaat. Bij Zon op Alphen heb je daar allemaal geen omkijken naar. Mocht ik nog eens verhuizen maar wel in Alphen blijf, dan kan ik de certificaten ook meenemen naar mijn volgende woning. Bovendien is dankzij de gekozen financieringsvorm de prijs ook zeer aantrekkelijk. Ik ben blij dat veel meer deelnemers er zo over denken en dat het goed is gegaan met de verkoop van de certificaten. Hoe eerder de panelen er liggen, hoe beter."

Wilt u meer weten over Zon op Alphen? Op www.zonopalphen.nl staat alle informatie en vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen. De belangrijkste informatie staat bovendien beknopt en helder beschreven in het AFM Informatiedocument. U kunt ook een mail sturen naar info@zonopalphen.nl met uw specifieke vragen en dan krijgt u zo snel mogelijk antwoord.

Foto: Voorzitter Ferd Schelleman (links) en penningmeester Erik de Ruijter (rechts) van Energiek Alphen aan den Rijn samen met Jolanda Idzerda en Jan van der Graaf.

Fotograaf: PR Zon op Alphen
Energiek Alphen aan den Rijn.'
Energiek Alphen aan den Rijn

Opgericht in 2013.