Nieuws

« Vorige - Volgende »

Koffie & dutjes

31 januari 2019 - 08:00  •  reacties

Koffie & dutjes

Alphen aan den Rijn - Overdag gebruik je de hele dag energie, tijdens het verbranden van energie ontstaat er een afvalstof: Adenosine. Deze stof hoopt zich op en gedurende de dag zorgt dat er voor dat je moe wordt. Wanneer je gaat slapen breekt je lichaam deze stof weer af zodat je met wakkere energie opstaat. Een dutje in de middag breekt Adenosine af zodat je weer fit en wakker aan de slag kunt. Zorg er wel voor dat je niet langer dan 20 minuten slaapt, want anders kom je in een diepere slaapfase terecht en dan kan je juist vermoeid wakker worden als je de slaapcyclus onderbreekt.

Cafeïne neemt de plaats van Adenosine over en geeft je een kleine energie boost. Zo kan je zonder te slapen, tijdelijk aan wat extra energie komen en nog even focussen op de taak waar je mee bezig was.

Wanneer je in de middag moe begint te worden, kan je dus door middel van een dutje of een kop koffie van dat vermoeide gevoel afkomen. Maar er is nog een derde optie: het koffiedutje of CoffeeNap.

De cafeïne die je binnenkrijgt via de koffie heeft ongeveer 20 minuten nodig om van je maag, via de bloedbaan, in de hersenen te komen en het zijn werk kan doen. Dat is dus perfect te combineren met een dutje van 20 minuten. Tijdens het dutje ruimt je lichaam zelf de adenosine in de hersenen op, waardoor de cafeïne alle ruimte heeft om jouw extra effectief van energie te voorzien zodra jij wakker wordt. Een ideale combinatie!

Nog wat extra tips voor het KoffieDutje

1. Om geen cafeïne te verspillen is het belangrijk dat je de kop koffie in één keer leeg drinkt, want de 20 minuten gaan in bij de eerste slok koffie.

2. Ga direct slapen nadat je de laatste druppel koffie binnen hebt gekregen. Ook als je niet direct in slaap valt, of misschien helemaal niet, heeft het nog steeds nut om een momentje te nemen om tot rust te komen en werkt de cafeïne effectiever dan wanneer je geen (poging tot een) dutje zou doen.

3. Je dutje mag maar 20 minuten duren, anders begint de cafeïne te werken tijdens je slaap. Zet dus een wekker en sta direct op wanneer deze af gaat. Omdat je slaap volgens een vaste
cyclus van 90 minuten verloopt is het belangrijk dat je wakker wordt voor je in de diepere slaap komt. Als je uit de diepslaap wakker wordt gemaakt kan het zijn dat je humeurig of
vermoeid wakker wordt.

Volg deze drie stappen voor een optimale boost van wakkere energie, zodat jij de rest van de dag weer productief aan de slag kunt.

Welterusten!

Passie voor Slapen.'
Passie voor Slapen

Al ruim 23 jaar actief tussen de bedden.