Nieuws

« Vorige - Volgende »

MINERVA Fröbelen

1 februari 2019 - 20:01  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Fröbelen

Alphen aan den Rijn - Creatief bezig zijn omdat je tegen een burnout aanloopt of jezelf een beetje in de weg zit, is een vorm van bezigheidstherapie. Met kunst en cultuur heeft dit niets te maken. Een haakwerkje maken om je fijne motoriek op gang te krijgen, is ergotherapie in een revalidatieproces. Heeft ook niets met kunst en cultuur te maken. Fröbelen bij Tom in de Buurt is precies dat: fröbelen.

Leuke lessen op een basisschool met klei en waterverf? Heeft helemaal niets met kunst en cultuur te maken. Dat is gewoon een vorm van onderwijs. Net zoals taal op de basisschool helemaal niets met literatuur te maken heeft. Of tot tien tellen met wiskunde. Een radslag tijdens gymlessen is ook geen topsport. Wel hoort dat allemaal, inclusief de creatieve lessen, thuis in het onderwijs.

Kunst en cultuur is een branche. Daar werken mensen om op een professionele manier hun brood te verdienen. De meesten hebben daarvoor een HBO-opleiding gevolgd en de nodige jaren ervaring opgedaan in het veld. Dat er autodidacten zijn die tien keer betere kunst maken, dat is een gegeven. Die zijn er ook als chef-kok of als ICT-er. Dat is namelijk gebruikelijk  in alle vrije beroepen.

Nu wil ik geen huilie huilie verhaal ophangen over creatieve beroepsmensen die het hoofd niet boven water kunnen houden omdat ze niet goed genoeg zijn, of uit de mode of niet commercieel genoeg. De BKR vond ik ook altijd een onzinregeling. Het gaat hier om een complete branche die door het Alphense gemeentebestuur vakkundig is uitgekleed.

Kunst en cultuur bestaat niet of nauwelijks meer in Alphen aan den Rijn. Er is geen ruimte voor muziek, dans, zang, beeldende kunst, uitvoerende kunst, podiumkunst en vul maar in.
Er is geen fysieke ruimte, want Het Kasteel, CBK en muziekschool zijn wegbezuinigd. Theater, Parkvilla, bibliotheek, buurthuizen zijn er nog wel. Ze moeten echter allemaal een commercieel tarief rekenen aan een branche waar de slogan 'niet voor de bakker' voor is uitgevonden.
Er is geen subsidie, die bestaat niet voor kunst en cultuur en ook niet voor zelfstandig kunstenaars. Theater Castellum, Parkvilla, MAX, Sta-art, toneel- en muziekgezelschappen staan allemaal op omvallen. Festivals kunnen het wel schudden of worden met een noodgreep overeind gehouden. Sponsorende ondernemers zitten allang zwaar over hun taks.

En nog staat er niemand op om de branche serieus te nemen. Misschien komt dat door kunst en cultuur weg te zetten als 'leuk voor de kinderen' en 'goede bezigheidstherapie'. En misschien is dat wel een verantwoordelijkheid van de mensen die professioneel in kunst en cultuur werken. 

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper