Nieuws

« Vorige - Volgende »

Zon op Alphen is alle certificaten kwijt

20 februari 2019 - 09:33  •  reacties

Zon op Alphen is alle certificaten kwijt

Alphen aan den Rijn - Nieuwe kandidaten kunnen zich nog wel aanmelden en komen dan op een wachtlijst. Zij kunnen mee gaan doen als er een nieuw project wordt gestart of als certificaten van GC Zeegersloot en Rijnvicus vrijkomen, bijvoorbeeld na een verhuizing van een deelnemer. Energiek Alphen aan den Rijn (EA) - dat de Zon op Alphen-projecten heeft geïnitieerd en uitvoert - is op zoek naar daken voor nieuwe projecten.

Vorig jaar april sloot EA een zogenoemde Green Deal met de gemeente Alphen, het bestuur van Golfclub Zeegersloot en de directie van Rijnvicus. Zij spraken af dat EA twee zonneparken zou realiseren op het dak van het Rijnvicus-gebouw en het dak van de driving range van de golfclub. Hier is plaats voor in totaal zo’n 1.750 zonnepanelen. Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen hiermee hun eigen duurzame elektriciteit opwekken door certificaten te kopen. Aanvankelijk zouden ook zo’n 1.750 certificaten beschikbaar zijn, ongeveer gelijk aan het aantal panelen. De installateur heeft echter een andere opstelling van de zonnepanelen op het dak van Rijnvicus bedacht, waardoor 450 panelen méér kunnen worden geplaatst. De energieproductie valt daardoor hoger uit en zo konden ruim 2.250 certificaten worden verkocht.

Deelnemers aan Zon op Alphen krijgen een korting op de energiebelasting. Hiermee verdienen zij hun eenmalige investering in de panelen (200 euro per certificaat) binnen zeven jaar terug. Omdat de korting op de belasting vijftien jaar geldt, wordt de inleg uiteindelijk zelf dubbel terugverdiend.

Zon op Alphen heeft inmiddels opdracht gegeven aan Zon & Co voor de aanleg van de zoneparken GC Zeegersloot en Rijnvicus. Begin april - naar verwachting - worden de parken operationeel. Het project is het grootste in zijn soort in de provincie Zuid-Holland.

Fotograaf: Pexels