Nieuws

« Vorige - Volgende »

Zelfstandig wonen met structuur bij Beau Begeleid Wonen

18 maart 2019 - 12:58  •  reacties

Zelfstandig wonen met structuur bij Beau Begeleid Wonen

Alphen aan den Rijn - “Onze cliënten zijn heel zelfstandig.”, vertelt Frederike. ’s Ochtends staan zij zelf op, zorgen zelf voor hun ontbijt en gaan naar hun werk. Alle bewoners hebben betaalde of vrijwillige baan waar zij naar toe gaan. De één werkt parttime, de ander full time. “Het is belangrijk dat zij ook hun eigen ding kunnen doen, zodat de overstap naar echt zelfstandig wonen minder groot zal wonen. Wij ondersteunen ze in dit proces.”, aldus Frederike.

Waar de één het lastig vindt om te plannen, is de ander er juist heel goed in. “Wij zijn er om de cliënten te helpen structuur aan te brengen in hun dagelijks leven. Iemand met autisme kan sneller ontregeld raken als een planning net verloopt zoals verwacht. Wij staan dan klaar voor de cliënt om ze te begeleiden in dit proces.” Autisme zorgt vaak voor problemen met de emotie regulatie en op sociaal gebied. Dit kan voor ieder persoon anders zijn. Daarom is het prettig dat de begeleiding heel persoonlijk is, bij Beau weten ze precies hoe ze een cliënt kunnen helpen.

Vrijheid en structuur
De cliënten krijgen bij Beau de vrijheid om zelfstandig te zijn maar structuur is ook belangrijk in de groep. “Natuurlijk hebben we afspraken waar iedereen zich aan moet houden. Je woont immers samen met vier anderen dus afspraken over wat wel en niet kan is heel belangrijk. Er moet toch rekening met elkaar worden gehouden”, geeft Frederike aan.

’s Avonds voert Ferry begeleidingsgesprekken met de bewoners. Hierbij wordt de dag doorgenomen en bespreken de begeleiders wat er wel en niet goed is gegaan. Dit biedt de bewoner rust in het hoofd zodat ze de dag goed kunnen afsluiten. ’s Avonds is er ook genoeg tijd voor hobby’s en sport. Maar eerst kookt één van de cliënten samen met Ferry, één van de begeleiders. De kookbeurt biedt ook een stukje begeleiding en geeft een extra opstapje naar het zelfstandig wonen.

Beau Begeleid Wonen
Beau Begeleid Wonen is een kleinschalige woonvoorziening in het centrum van Alphen aan den Rijn voor (jong) volwassenen met een licht verstandelijke beperking en/of een ontwikkelingsproblematiek. Beau Begeleid Wonen biedt geen gecontracteerde zorg, maar is een particuliere speler. Financiering van een cliënt kan via de gemeente lopen, maar er wordt ook vaak een beroep gedaan op de Wet langdurige zorg (Wlz).

Fotograaf: Beau Begeleid Wonen