Nieuws

« Vorige - Volgende »

Beperkte huurstijging voor huurders Woonforte

29 april 2019 - 10:00  •  reacties

Beperkte huurstijging voor huurders Woonforte

Alphen aan den Rijn - Woonforte wil sociale huurwoningen betaalbaar houden. Dit geldt vooral voor huurders die op de corporatie zijn aangewezen. Dat zijn mensen met een laag inkomen. Daarom wil de corporatie de gemiddelde huurverhoging voor de sociale huurwoningen onder de inflatie (1,6%) houden. Dat is ook dit jaar weer gelukt. De gemiddelde huurverhoging in totaal voor onze sociale doelgroep is 1,25% en is daarmee lager dan inflatie.

Bij een sociale huurwoning wordt de maximale huurprijs berekend volgens het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. Als de huurprijs lager is dan 70% van de maximale huurprijs krijgen huurders een huurverhoging van maximaal 2,4%. Minder dan eenderde krijgt deze huurverhoging. Is de huurprijs hoger dan 70% van de maximale huurprijs, dan is de huurverhoging maximaal 0,8%. Ruim tweederde krijgt deze beperkte huurverhoging.

Huurders van de te slopen woningen in het Rode Dorp krijgen geen huurverhoging.

Hogere inkomens inkomensafhankelijke huurverhoging
Voor huurders met een gezinsinkomen boven € 42.436,- die een sociale huurwoning huren, krijgen dit jaar een inkomensafhankelijke huurverhoging. Daarvoor heeft de corporatie aan de Belastingdienst gevraagd wie van de huurders (van een sociale huurwoning) een hoger gezinsinkomen heeft dan € 42.436,-. Overigens krijgt de corporatie alleen een lijst met huurders die in een sociale huurwoning wonen én een inkomen hebben boven € 42.436,-. Hoeveel het inkomen precies is, blijft alleen bekend bij de Belastingdienst.

Als vervolgens de huurprijs lager is dan € 720,42, dan komt de huurverhoging uit op maximaal 5,6%. Is de huurprijs al hoger dan € 720,42, dan beperkt Woonforte de huurverhoging tot maximaal 1,6%. Woonforte sluit hiermee aan bij de gedachte dat huurders met een hoog inkomen een huur moeten betalen die meer in lijn is met de markthuur van de woning.

De huurverhoging gaat in per 1 juli 2019. Alle huurders krijgen vanaf 24 april een brief met een toelichting op hun nieuwe huurprijs. Meer informatie is te vinden op de website www.woonforte.nl.

Fotograaf: Alphens.nl
Woonforte.'
Woonforte

Een woning waarin u zich thuis voelt.