Nieuws - ChristenUnie

« Vorige - Volgende »

Aanbesteding OV Zuid Holland Noord

29 april 2019 - 15:39  •  reacties

Aanbesteding OV Zuid Holland Noord

Alphen aan den Rijn - De ChristenUnie vindt goed openbaar vervoer belangrijk. Het is belangrijk voor de mobiliteit van onze burgers, voor de duurzaamheid (minder auto’s) en voor het verminderen van filedruk. De laatste jaren zien we dat het gebruik van het Openbaar Vervoer toeneemt. Deze ontwikkeling moeten we omarmen en verder stimuleren door goed OV aan te bieden. Goed OV is dichtbij, betrouwbaar, comfortabel (goede zitplekken en Wifi), goede aansluitingen en regelmatig rijden (minimaal eens per half uur).

Duurzaam materiaal is belangrijk, maar er moet een afweging worden gemaakt tussen het aantal diensten en duurzaamheid. Deze afweging moet zorgvuldig gebeuren. We moeten ook vooral investeren in duurzaamheid bij reguliere vervanging van het materiaal.

Nog niet zo lang geleden hebben we de motie voor het nachtnet gesteund, maar hierbij wel aangegeven dat we het ontsluiten van woonwijken en kernen zeker net zo belangrijk vinden. We steunen het initiatief van buurtbus 728 in Boskoop. De ChristenUnie wil dat er gekeken wordt of in andere gebieden vergelijkbare initiatieven mogelijk zijn.

De buurtbus door Zwammerdam waar Ipse de Bruggen gevestigd is, heeft door de weeks een zeer beperkte dienstregeling  van een maal per anderhalf uur. Dat bevordert volgens ons het gebruik van het openbaar vervoer niet. Er is een grote kans dat gebruikers dan moeten wachten met als gevolg dat er naar alternatieven gezocht wordt.

We zien dat parallelle buslijnen worden ingekort of verminderd (bijv de QLiner 382 van Den Haag naar Boskoop). Hierdoor neemt de kwaliteit van dienstverlening af.

Minder draagkrachtigen zijn vaak afhankelijk van openbaar vervoer. Op sommige plaatsen worden buslijnen opgeheven met verwijzing naar aanwezig spoor. Echter het reizen via spoor is duurder dan met de bus. Een voorbeeld: op dit moment stappen jongeren op weg naar een School in Gouda uit de richting Alphen in Boskoop over op de bus. Onder andere in verband met kosten.

De spoorverbinding tussen Utrecht Leiden via Alphen aan den Rijn moet verbeterd, nu vaak overvolle treinstellen. Ook moet de aanleg van de halte bij Hazerswoude-Rijndijk sneller gerealiseerd worden.

Fotograaf: Pixabay.com