Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente in gelijk gesteld in rechtszaak Scala College

16 mei 2012 - 13:15  •  reacties

Gemeente in gelijk gesteld in rechtszaak Scala College

Alphen aan den Rijn -

Huisvesting
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Dat betekent dat zij ervoor moet zorgen dat alle scholen voldoende klassen hebben. In 2009 had het Scala College ruimte tekort om al haar leerlingen te huisvesten, terwijl SCOPE scholengroep lokalen leeg had staan. De gemeente heeft toen de lege lokalen van SCOPE scholengroep in het Groene Hart Lyceum gevorderd voor leerlingen van het Scala College. Omdat er in de zomer van 2009 nog onenigheid was tussen gemeente en schoolbesturen over hoe de leerlingen op te vangen zijn er als tussentijdse oplossing 20 noodlokalen aan de Kees Mustersstraat geplaatst.

Principezaak
Om er achter te komen hoe de wetgever de regels over het omgaan met leegstand van schoolgebouwen interpreteert hebben de gemeente en de schoolbesturen er voor gekozen om de zaak voor de rechter te laten komen. Wethouder onderwijshuisvesting Michel du Chatinier: “Het was inmiddels een principezaak geworden omdat we met elkaar al heel wat stappen verder zijn. We weten nu wat de uitspraak in een zaak als deze is. Dat is voor zowel schoolbesturen als gemeenten handig. Wij gaan ons nu weer vol richten op de uitvoering van het Masterplan Onderwijs.”

Masterplan onderwijs
De komende jaren wordt de huisvesting van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal (voortgezet) onderwijs flink aangepakt. Alle plannen rondom onderwijshuisvesting zijn verwerkt in het Masterplan Onderwijshuisvesting. Dit plan is in februari 2010 vastgesteld door de gemeenteraad.  Met het plan werken gemeente en schoolbesturen samen aan onderwijshuisvesting op maat voor onze jeugd. Voor de Alphense VO scholen betekent het masterplan verbouw of nieuwbouw voor bijna alle locaties. De leegstand in de gebouwen en de noodlokalen aan de Kees Mustersstraat worden allemaal ingezet tijdens de uitvoering van de bouwwerkzaamheden aan de verschillende gebouwen. De nieuwe gebouwen worden zo ingericht dat zij ‘flexibel’ te gebruiken zijn.

Schoolbesturen zoeken samen oplossing
In het masterplan hebben de schoolbesturen met elkaar afgesproken dat zij in eerste instantie met elkaar een oplossing zoeken voor dalende of stijgende leerlingenaantallen.

Geert Jan Scholte van SCOPE scholengroep: “Mocht een situatie als deze nog eens voorkomen dan vangen wij met elkaar fluctuaties van leerlingenaantallen tussen de scholen op.” 

Fotograaf: Josh Walet