Nieuws

« Vorige - Volgende »

Lekkages detentiecentrum verholpen

20 oktober 2011 - 15:47  •  reacties

Lekkages detentiecentrum verholpen

Alphen aan den Rijn -

Het gevang is al sinds augustus vorig jaar dicht om de vele bouwtechnische- en brandveiligheids euvels te verhelpen. Niet eerder dan 2012 gaat het witte gebouw aan de Eikenlaan in Alphen weer open.

Minister Piet-Hein Donner verantwoordt zich dinsdag 8 november tegenover de Tweede Kamer over het detentiecentrum. Hij vertelt dan vermoedelijk wanneer de gevangenis open gaat. Omdat er een geschil is tussen het Rijk en de aannemer over de kosten van de renovatie is er nog altijd niet gestart met de werkzaamheden. Gezien het feit dat de werkzaamheden spoedig starten, lijkt het er op dat beide partijen er met elkaar uit zijn gekomen. Donner vertelt daar op 8 november vermoedelijk meer over.

Naast bouwtechnische- en brandveiligheidsproblemen zijn er inmiddels ook euvels geconstateerd aan de elektriciteitskabels en waterleidingen buiten het Alphense detentiecentrum. Alle gevangenen zijn elders ondergebracht. De kosten worden geschat op ruim vijftien miljoen euro. De gevangenis voor illegale vluchtelingen, die in 2007 werd geopend, kostte zeventig miljoen euro.

 

'Belastingbetaler betaalt'

Door het Rijk zijn gesprekken gevoerd met de aannemer. Daaruit moet blijken welke partij er schuld heeft aan de euvels en wie voor de kosten moet opdraaien. 'Het lijkt erop dat de belastingbetaler straks het extra geld mag ophoesten', stelt kamerlid Ger Koopmans (CDA). Zelfs al wordt het aannemersbedrijf verantwoordelijk gesteld is het niet zeker dat het de burger geen geld kost, omdat de onderneming dan mogelijk failliet gaat. Koopmans: 'Ik vind dit schandalig, onbestaanbaar en onbegrijpelijk.'

Fotograaf: Josh Walet