Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente wil meer invloed op te bouwen woningen

26 augustus 2018 - 15:44  •  reacties

Gemeente wil meer invloed op te bouwen woningen

Alphen aan den Rijn - Om meer invloed uit te kunnen oefenen op woningen die worden gebouwd in panden en op gronden die niet van de gemeente zijn, wordt een aanpassing in de regelgeving van de gemeente voorbereid. Dan kan de gemeente meer eisen stellen aan bouwplannen. Op dit moment moet een project voldoen aan de eisen in het bestemmingsplan.Als dat zo is, kan de gemeente wel in gesprek gaan, maar kan zij de eigenaar niet verplichten om bijvoorbeeld in een bepaalde prijsklasse te bouwen. Daarom is het ook heel moeilijk om in leegstaande panden en op inbreilocaties woningen in een bepaalde prijsklasse te krijgen. Bovendien: zodra de bouwkosten stijgen, worden de huren of koopprijzen hoger. De bouwkosten zijn het afgelopen jaar met circa 15 procent gestegen en dat is de reden dat veel nieuwe projecten duurder uitvallen dan vooraf besproken en gepland.

Sociale huur en koop
Voor bepaalde categorieën woningen kan de gemeente voorwaarden opnemen in een bestemmingsplan en in een exploitatieplan. Deze categorieën zijn: sociale huur, sociale koop en particulier opdrachtgeverschap. Bijvoorbeeld bij de herontwikkeling van de omgeving Thorbeckeplein aan de Lage Zijde is dit ook gebeurd. Er is hier in het bestemmingsplan en in het exploitatieplan opgenomen dat er veel ruimte moet zijn voor sociale woningen. Daarover is dan weer onderhandeld met projectontwikkelaars en wonenCentraal. Daarom zijn hier veel sociale huurwoningen gebouwd op dure grond.

Doelgroepenverordening
Om het ook mogelijk te maken om huurwoningen in het middensegment verplicht in een bouwplan op te nemen, moet er een doelgroepenverordening worden vastgesteld door de gemeenteraad. Omdat in Alphen aan den Rijn een tekort is aan woningen in deze prijsklasse wordt hiervoor op ambtelijk niveau inmiddels gewerkt aan een voorstel. Dit wordt in de loop van het najaar verwacht. Het is overigens pas sinds kort mogelijk om zo’n doelgroepenverordening voor middenhuur vast te stellen. Wethouder Gerard van As is blij met deze nieuwe wettelijke mogelijkheid en wil de verordening zo snel mogelijk aanpassen.

Fotograaf: Alphens EV