Nieuws

« Vorige - Volgende »

'Er zijn niet voldoende woningen voor iedereen'

6 november 2018 - 15:46  •  reacties

Er zijn niet voldoende woningen voor iedereen

Alphen aan den Rijn - Niet voldoende woningen voor iedereen. Dat is de essentiële uitdaging waar de gemeente Alphen aan den Rijn de komende jaren voor staat. Woonforte zorgt samen met Habeko voor huurwoningen. Maar de zorg voor alleen de lagere inkomens afhankelijk van sociale huurwoningen, is niet genoeg.Door landelijk beleid zijn daar speciale groepen bij gekomen: mensen die voorheen in een woongroep of instelling woonden, mensen die voorheen naar een bejaardenhuis gingen en statushouders. Mensen die net buiten de regels voor urgentie vallen komen hier ook nog bij.

Starters
"Starters zijn in deze markt volstrekt kansloos", legt Knipp uit. "De inschrijvingsduur voor deze groep is heel lang. Zelfs als je in bijvoorbeeld de Diamantflat wilt wonen, is de wachttijd vier jaar."
Gewoon bijbouwen zit er niet in. Alle locaties in Alphen-Stad zijn ingevuld. Daarvan zijn er een aantal door Woonforte ontwikkeld. "De Jozef is een project starters voorrang hebben, het gaat dan wel om hele kleine woningen. De starters kunnen hier inloten en hebben geen lange inschrijvingsduur nodig." Als de voormalige bank aan de Laan der Continenten verbouwd is naar kleine appartementen, kunnen onder meer mensen vanuit de Jozef doorstromen.

Verhuisketen
Knipp denkt dat, behalve een geheel nieuwe grote bouwlocatie, de enige mogelijkheid is om de doorstroming op gang te trekken. "Dat is niet eenvoudig. Senioren willen bijvoorbeeld best naar een kleinere gelijkvloerse woning, maar als je nu huurt voor iets van 450 euro is de stap naar 710 euro te groot."
De middeninkomens, mensen met een inkomen vanaf modaal, kunnen helemaal nergens terecht. Woningen in de prijsklasse tussen 750 en 900 euro zijn er niet. Daardoor blijven zij scheef wonen in een sociale huurwoning.

Cijfers
In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn 47.000 huishoudens. Daarvan woont circa 25 procent in een sociale huurwoning. Woonforte heeft 10.300 en Habeko heeft 1900 sociale huurwoningen in haar bestand. Een sociale huurwoning kost maximaal 710 euro en is daarmee te goedkoop voor een modaal inkomen. Hoewel het gemiddelde inkomen van ‘de’ Alphenaar modaal is, is de gemiddelde koopprijs van een woning ruim 350.000 euro.

Fotograaf: Alphens EV