Nieuws

« Vorige - Volgende »

Uitdaging voor bouwen in Oude Rijn Zone zuidoever

7 februari 2019 - 16:56  •  reacties

Uitdaging voor bouwen in Oude Rijn Zone zuidoever

Alphen aan den Rijn - De geschiktheid van een locatie in het Oude Rijn Zone gebied heeft te maken met milieueisen aan een aantal bedrijven in deze omgeving.Een van de belangrijke obstakels voor woningbouw is de milieuzone rond de regionale Afvalwater  Zuivering Installatie ten zuiden van de spoorlijn Alphen-Leiden. Deze AWZI is de grote zuivering voor Kerk & Zanen, maar ook voor Woubrugge en Hoogmade en heeft een ruime geurcontour. De geurcontour heeft ook invloed op de mogelijkheid van woningbouw tussen het spoor en de rivier. Ook het Hoogvlietterrein valt binnen de contour. De geurcontour is voor woningen anders dan voor bedrijven.

Langs de rivier, en daarmee langs de Hoorn, liggen tot aan het Rijnhavengebied verschillende bedrijven met een hoge milieucategorie, wellicht zelfs tot aan categorie 4 en 5. Het gaat hier over het algemeen niet om de geurcontour, maar om geluidsoverlast.

De gemeente Alphen aan den Rijn voert op verzoek van de gemeenteraad een haalbaarheidsonderzoek uit naar de mogelijkheden voor woningbouw in het hele Oude Rijn Zone gebied. Door de complexiteit van de milieuwetgeving worden hier externe deskundigen voor ingeschakeld.

Fotograaf: Alphens EV