Nieuws

« Vorige - Volgende »

Aedes wil meer sociale huur en meer bouwlocaties

18 februari 2019 - 14:25  •  reacties

Aedes wil meer sociale huur en meer bouwlocaties

Alphen aan den Rijn - Voorzitter Marnix Norder van Aedes zegt dat er in Nederland te weinig wordt gebouwd. Er zijn nieuwbouwplannen bij de verschillende corporaties, maar die worden niet uitgevoerd bij gebrek aan locaties en door restricties voor het aantal te bouwen woningen. Norder vindt dat gemeenten sneller met nieuwe locaties moeten komen en dat het Rijk gemeenten moet verplichten tot de bouw van meer sociale huurwoningen.

Voor Alphen aan den Rijn geldt dat de gemeente wel degelijk nieuwe locaties wil inzetten, maar dat de provincie Zuid-Holland dat vooralsnog niet nodig vindt. De verplichting van het Rijk is op dit moment dat 25 procent van de totale nieuwbouw naar sociale woningbouw gaat. Alphen aan den Rijn zit hier boven. Dat is des te opmerkelijker, omdat er geen nieuwe locaties zijn.

Bouwkosten
Een andere factor is de snelle stijging van de bouwkosten. "Door de enorme prijsstijging van de bouwkosten, dreigt de bouw van sociale huurwoningen in het gedrang te komen en neemt de woningnood nog verder toe!", meldt wethouder Gerard van As. "Dit moeten wij in Alphen niet laten gebeuren. Dus moet er op korte termijn afspraken worden gemaakt met de woningbouwcorporaties."

Woonforte
Er is een lange wachtlijst en dat komt omdat er in het verleden te weinig is gebouwd. De achterstand wordt sinds 2014 aangepakt, maar zonder nieuwbouwlocaties is het dweilen met de kraan open. Woonforte wil wel bouwen in de gemeente Alphen aan den Rijn, maar kan nauwelijks een locatie vinden daar waar het nodig is. De behoefte is in Alphen-Stad het grootst, maar de stad is vrijwel volgebouwd. Desondanks zijn gemeente en woningcorporatie naarstig op zoek naar mogelijkheden. Een ervan is het bouwen van tijdelijke woningen in het Rijnhavengebied.

Fotograaf: Alphens EV