Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente wil ingrijpen op woningmarkt

17 juni 2019 - 13:53  •  reacties

Gemeente wil ingrijpen op woningmarkt

Alphen aan den Rijn - Aan de Alphense gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met het plan van wethouder Gerard van As om de woningmarkt in beweging te krijgen en de woningnood te verminderen. In deze woningmarktstrategie zijn drie belangrijke speerpunten: vergroten van het aanbod sociale huurwoningen, vergroten van de voorraad seniorenwoningen en ruimte voor nieuwbouw creëren.

Om meer sociale huurwoningen en woningen voor het middensegment, ook wel bekend als Jan Modaal, te krijgen wordt aan elk project een eis gesteld. De eis van 25 procent sociale huurwoningen bestaat al, daar komt nu een eis van 10 procent middendure woningen bij.
Voor seniorenwoningen worden locaties gereserveerd. Daarbij is h et streven dat elke kern een woonlocatie met 24-uurszorg voor senioren heeft.
Voor nieuwbouw zijn nieuwe locaties nodig. Daar wordt al een tijd aan gewerkt, maar hiervoor is medewerking nodig van de provincie Zuid-Holland. Nieuw is het beleid om, als er een kans is, als gemeente grond aan te kopen.

In de woningmarktstrategie zijn verschillende onorthodoxe mogelijkheden opgenomen om op korte termijn meer woningen te creëren, zoals de bouw van  tijdelijke woningen op minder geschikte locaties. Ook wordt meer gepland dan er daadwerkelijk gebouwd gaat worden om uitval op te vangen.

Fotograaf: Alphens EV