Nieuws

« Vorige - Volgende »

Tentoonstelling Scheepswerf Boot een groot succes

30 november 2015 - 17:03  •  Bob Reidsma  •  reacties

Tentoonstelling Scheepswerf Boot een groot succes

Alphen aan den Rijn - De bezoekers komen niet alleen uit Leiderdorp en Leiden maar uit het hele land. Spontane reünies van oud-werknemers van de scheepswerf en van de familie Boot hebben de afgelopen twee maanden plaatsgevonden in het Leiderdorps museum. De familie Boot bezat namelijk in het midden van de 19de eeuw ook scheepswerven in Woubrugge, Alphen aan de Rijn en Delft.

In Alphen aan de Rijn was het Phillipus Boot die de scheepswerf “De Voortuitgang” begon waar hij schouwen, pramen en aken maakte of repareerde. Het waren alleen houten boten want Phillipus ging uit van het principe dat “hout drijft en ijzer zinkt”.

In 1877 was het de zoon van Phillipus Boot, Jacobus Boot, die land en een halve sloot op de Waard in Leiderdorp kocht en een scheepswerf stichtte met de naam “Scheepsbouwerij De Waard”. Deze werf heeft tot de onteigening door de gemeente in 1913, bestaan.  Al in 1903 werd een tweede werf aan de Zijl gekocht. Tijdens de hoogtijdagen van de werf werkten er meer dan 350 arbeiders en er werden er in de ruim 100 jaar van haar bestaan bijna 1.500 schepen gebouwd.

Er werden motorvrachtschepen gebouwd voor de binnenvaart maar ook schepen voor de visserij, waaronder hektrawlers met een maximale lengte van ruim 60 meter.  De werf bouwde ook sleepboten, zeil- en motorjachten en kreeg ook bijzondere opdrachten, veelal voor het buitenland. Zo bestelde “Albert Hein” in 1910 een schip voor de bevoorrading van de winkels in deze regio. Dit schip vaart nog altijd onder de naam “Tjerk Hiddes” . Er varen nog 32 schepen die voor 1942 door de scheepswerf Boot zijn gebouwd. Veelal als historisch erfgoed.

Veel oudere inwoners van Leiden en Leiderdorp hebben de werf aan de Zijl nog gekend en herinneren zich de vaak spectaculaire tewaterlatingen van de dwarshelling aan de Zijl.

Ook in Alphen hebben in de zestiger en zeventiger jaren de spectaculaire transporten van grote trawlers, het achterschip in de takels van een drijvend bok, over de Oude Rijn en de Gouwe veel belangstelling getrokken.

De tentoonstelling over “de Scheepswerf Boot 1877 – 1979, Leiderdorp & Leiden” geeft een prachtig overzicht over de geschiedenis van dit unieke Leiderdorpse en later Leidse bedrijf. Het Leiderdorps Museum bevindt zich in de “Sterrentuin” gelegen aan de van Diepeningenlaan 110. 

Fotograaf: Josh Walet