Nieuws

« Vorige - Volgende »

Toekomstvisie voor theater Castellum vastgesteld

12 december 2017 - 17:00  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Toekomstvisie voor theater Castellum vastgesteld

Alphen aan den Rijn - Hiervoor is een verbouwing nodig, waardoor het gebouw een optimale indeling krijgt. Na de verbouwing kunnen meerdere organisaties in het pand gehuisvest worden en zijn er meer en andere activiteiten mogelijk. In de nieuwe opzet wordt ook het entree en horeca-gebied aangepakt en kan het café ook overdag open zijn.

Ook zijn de structurele en incidentele financiële consequenties in beeld gebracht. Er wordt voorgesteld om nu extra geld te investeren en dat zal zichzelf in de toekomst terugverdienen. Meer gebruik van Castellum levert extra geld op, zoals extra opbrengsten door kaartverkoop, verhuur van ruimte en horecaopbrengsten. 

Castellum is zo klaar voor de toekomst en moet het bruisende hart van het Rijnplein worden. Dit draagt ook bij aan de aantrekkingskracht voor ondernemers en bezoekers in het centrum en omliggende gebied.

Flexibel
Daarnaast is er een verbouwingsplan opgesteld voor de uitvoering van het toekomstscenario. Hiervoor is een incidentele investering nodig van 2,6 miljoen euro. Bij besluitvorming in mei 2016 is er al een bedrag van twee miljoen gereserveerd voor de verbouwing. Nu wordt de raad verzocht om naast deze reservering, ook een aanvullend investeringskrediet van 6 00.000 euro beschikbaar te stellen.

Dit budget maakt het gebouw nog flexibeler inzetbaar, waardoor meer (culturele, maatschappelijke en economische) partners in Castellum gehuisvest kunnen worden en de ruimtes interessanter worden voor verhuur. Na de verbouwing zal de structurele exploitatiesubsidie aan Castellum naar verwachting dalen. 

Exploitatie
In het voorstel van juni, waarbij de raad voor dit scenario heeft gekozen, werd nog uitgegaan van een verhoging van de exploitatiesubsidie van maximaal 900.000 euro. Na de uitwerking van het scenario blijkt dat in het eerste jaar de subsidie met 586.500 euro zal moeten stijgen om tot een gezonde exploitatie te komen. Na de verbouwing groeit Castellum toe naar een optimale exploitatie en zal de aanvullende exploitatiesubsidie weer kunnen dalen tot 426.500 euro.

In de raadscyclus van januari zal het stuk eerst in de raadscommissie worden besproken. Vervolgens neemt de gemeenteraad hier een besluit over. Zodra er meer bekend is houden wij u op de hoogte van de voortgang.

Fotograaf: Josh Walet
Theater Castellum.'
Theater Castellum

Voor een compleet avondje uit!