Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphens Bevrijdingsfestival stopt waarschijnlijk

14 november 2018 - 20:00  •  reacties

Alphens Bevrijdingsfestival stopt waarschijnlijk

Alphen aan den Rijn - Met relatief weinig middelen is het tot nu toe gelukt om het festival te organiseren met goedkope, maar toch interessante lokale en landelijk bekende artiesten. Het publiek wist de festivals ook te waarderen, want met vele duizenden waren jong en oud op 5 mei op het Rijnplein te vinden. 

Hoewel het festival inmiddels in de top 20 van Nederland staat en artiesten elkaar 'Alphen' aanbevelen om de goede voorzieningen (theater Castellum) en de goede sfeer, laat de gemeente weten dat het onvoldoende bijdraagt aan de citymarketingdoelstellingen. De subsidie is hierdoor meer dan gehalveerd. Uit andere fondsen voor cultuur of popmuziek is geen geld beschikbaar.

Bijdrage
Horecaonderneming De Zaak doet jaarlijks een grote bijdrage in ruil voor exclusieve verkoop op het plein. Andere horeceondernemingen, die ook voordeel hebben van de vele bezoekers, doen echter geen directe bijdrage. Overigens betalen ondernemers in het centrum wel BIZ-belasting, die juist bedoeld is voor collectieve evenementen en voorzieningen zoals de intocht van Sinterklaas, de kerstverlichting en mogelijk het Alphens Bevrijdingsfestival. De overkoepelende organisatie is echter niet bereid meer dan een symbolisch bedrag te betalen.

Tekort
Het festival is toegankelijk voor iedereen, op een dag dat de vrijheid gevierd wordt. Daarom zijn er in tegenstelling tot andere evenementen, geen inkomsten uit kaartverkoop. Per saldo is er nog steeds zo'n groot tekort, dat het evenement volgend jaar geen doorgang vindt. "Misschien is Alphen toch te klein voor zoiets", aldus de zwaar teleurgestelde penningmeester.   

 

Fotograaf: Alphens.nl