Nieuws

« Vorige - Volgende »

Bijzondere Stoel van Overschie in Badhuis Archeon

21 december 2018 - 12:58  •  reacties

Bijzondere Stoel van Overschie in Badhuis Archeon

Alphen aan den Rijn - De 'Stoel van Overschie' is in 2013 opgegraven langs de Delftse Schie en is sindsdien eigendom van de Provincie Zuid-Holland. De stoel is geconserveerd en er is een replica van gemaakt. Van de originele twaalfde-eeuwse stoel is uitzonderlijk veel bewaard gebleven. Circa 60 procent van het hout is er nog. Er is geen enkel ander middeleeuws exemplaar van voor 1450 bekend in Nederland.

De resten van de stoel zijn gevonden in een twaalfde-eeuwse dijk die waarschijnlijk is aangelegd door monniken van de Abdij van Egmond. De abdij bezat een kapel in Overschie. De monniken hebben veel dijken aangelegd in het waterrijke graafschap Holland. Uit onderzoek blijkt dat de bijzondere stoel niet in Nederland is gemaakt. Het materiaal is namelijk fijnjarig beuken, deze houtsoort komt hier niet voor. Er zijn latere reparaties zichtbaar van elzen- en wilgenhout. Daaruit blijkt dat deze stoel heel lang in gebruik was.

Statussymbool
Dat is ook wel logisch, omdat het een zeer luxe exemplaar is. Gewone mensen zaten in de twaalfde eeuw op een krukje of een bank. Een stoel, of zetel, was een statussymbool. Eenzelfde exemplaar uit dezelfde tijd is aangetroffen in Engeland. Daar werd de stoel waarschijnlijk gebruikt tijdens een kroning.
De 'Stoel van Overschie' is waarschijnlijk tijdens bezoeken gebruikt door de abt van de Abdij van Egmond en wellicht door de graven van Holland.

Ontstaan van Holland
Vrijdag 21 december is de expositie opgebouwd. Zaterdag 22 december is de officiële opening. Daarna is 'Ontstaan van Holland' tot en met 31 maart te zien tijdens de openingstijden van Museumpark Archeon. Archeon is de hele kerstvakantie dagelijks geopend (niet op 31 december en 1 januari). Op zaterdag 12 januari is de jaarlijkse gratis Open Dag voor Alphenaren. Info op www.archeon.nl.

Fotograaf: Alphens EV