Nieuws

« Vorige - Volgende »

Reconstructie moza´ekvloer in Romeins badhuis

11 mei 2019 - 13:58  •  reacties

Reconstructie moza´ekvloer in Romeins badhuis

Alphen aan den Rijn - Het mozaïek in het Romeinse badhuis is door vrijwilligers van VVvA zorgvuldig nagemaakt met als voorbeeld de vloer van het badhuis in Heerlen. De resten van dit originele Romeinse badhuis zijn te bewonderen in het Thermenmuseum dat over de opgravingsresten heen is gebouwd. Er loopt momenteel een groot onderzoek naar het Romeinse badhuis in Heerlen, omdat er tijdens de opgraving in de oorlogsjaren onvoldoende aandacht aan kon worden besteed.

Tijdens het feestje in de Romeinse Herberg zeiden zowel commissaris van de koning, Jaap Smit, als burgemeester Liesbeth Spies dat Archeon van onschatbare waarde is voor de kennis van de Nederlandse historie. "Je moet weten waar je vandaan komt en begrijpen waarom iets is zoals het is", aldus Smit in zijn toespraak. "Zeker de Romeinen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van Nederland."

Toekomst
Zowel Smit als Spies benadrukten ook het belang van de uitbreidingsplannen van Archeon. "Archeon is een belangrijke toeristische trekker in Alphen aan den Rijn", aldus Spies. "Om dat in de toekomst te blijven, heeft de gemeente het Masterplan Archeon vastgesteld. We hebben de Schepen van Zwammerdam al hier, nu nog het museum. Daarbij is ook de Provincie een belangrijke partij."

Archeon
Archeon is 25 jaar geleden geopend als historisch themapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen. Het park werd groots aangepakt, maar moest al snel sluiten door financiële problemen. Jack en Monique Veldman hebben eind jaren negentig een deel van het park aan kunnen kopen. Sindsdien groeit en bloeit Archeon onder hun leiding met als kroon de officiële museumstatus. Nu, 25 jaar nadat de eerste bezoekers een voet over de drempel zetten, is het park toe aan een flinke uitbreiding, zodat Archeon ook in de toekomst een rol van betekenis kan spelen voor onderwijs, recreatie en toerisme.

 

Fotograaf: Alphens EV