Nieuws

« Vorige - Volgende »

Molukse wijk 50 jaar

11 juli 2015 - 11:50  •  reacties

Molukse wijk 50 jaar

Alphen aan den Rijn -

Het is voor alle dagen een gratis evenement.

De Molukkers zijn naar Nederland gekomen in 1951 na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in 1949. De Molukken waren een onderdeel van deze Nederlandse kolonie, maar ze wilden niet bij de nieuwe Republiek Indonesië horen. De Molukkers sloten daarom een deal met de Nederlandse overheid waarbij ze Nederland zouden steunen in de gevechten tegen de Republiek Indonesië. Als ruil zou de Nederlandse overheid voor een vrij en zelfstandig Molukken zorgen.

Door de problemen tussen Indonesië en de Molukken konden vierduizend Molukse soldaten die in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hadden gevochten, geen kant op. Ze zaten opgesloten in kampen op Java. Daarom besloot de Nederlandse regering in 1951 de soldaten en hun familie tijdelijk naar Nederland over te brengen. Tot er in Indonesië een oplossing was gevonden.Wat was bedoeld als een tijdelijke oplossing, bleek voor altijd. De eerste jaren woonden de Molukkers bij elkaar in verschillende kampen. Daar wachtten ze op de dag dat ze naar huis konden. Maar langzaam werd duidelijk dat de Molukken niet onafhankelijk zouden worden en dat ze nooit terug zouden gaan. Vanaf dat moment probeerden de meesten hier een bestaan op te bouwen. Ze zochten hier werk en verruilden de kampen voor een gewoon huis.

In geheel Nederland werden speciale huizen gebouwd voor de 1e en 2e generatie Molukkers. Zo ook in Alphen aan den Rijn waar 80 families bij elkaar zijn gaan wonen. Deze 80 families waren zeer hecht met elkaar en zijn hieruit de 3e en 4e generatie Molukkers ontstaan en bestaat de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn in 2015 – 50 jaar.

 

Fotograaf: Josh Walet
Molukse wijk

15-07-2015 tot 18-07-2015 - SamaSama festival: 50 jaar Molukse wijk.'
15-07-2015 tot 18-07-2015 - SamaSama festival: 50 jaar Molukse wijk

4 dagen feest voor heel Alphen