Nieuws

« Vorige - Volgende »

Duizend deelnemers rondleiding Limonadefabriek

10 september 2017 - 17:23  •  Willem Debets  •  reacties

Duizend deelnemers rondleiding Limonadefabriek

Alphen aan den Rijn - Er vormden zich lange rijen voor de ingang aan het Omloopkanaal. De rondleidingen, oorspronkelijk gepland tot 14.00 uur, gingen door tot 16.00 uur.. Alleen zo konden het gebouw en CAS (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw) de grote belangstelling verwerken. De rondleidingen werden gegeven in het kader van Open Monumentendag op zaterdag 9 september.

Historie
De Stoomvruchtensappenfabriek ´t Westland, gebouwd in 1898 in Hollandse neorenaissance stijl door Louis Varossieau, werd dankzij de eigenaren eenmalig opengesteld voor publiek.  De gidsen vertelden over de bouwstijl over de geschiedenis van gebouw, gebruikers en plek, over opvallende details en over wat hier binnenkort gaat gebeuren. Dit Rijksmonument huisvestte in de loop van 120 jaar onder meer een vruchtensappenfabriek, een wasmachinefabriek, de eerste Coca-Cola fabriek van Nederland en enkele winkels. Het is een prachtig voorbeeld van kleinschalige industriële ontwikkeling.

Toekomst
Het gebouw wordt op dit moment herontwikkeld tot appartementen. Daardoor krijgt het, met behoud van de karakteristieke eigenschappen, weer voor lange tijd een prominente plek in het Alphense centrum. 

Fotograaf: Alphens.nl