Nieuws

« Vorige - Volgende »

Aarlanderveen in de ban van schaatstoertocht

9 februari 2012 - 08:33  •  reacties

Aarlanderveen in de ban van schaatstoertocht

Alphen aan den Rijn -

De start is vervolgens aan de dijk langs de provincialeweg tussen Alphen en Nieuwkoop. Na 25 kilometer is op diezelfde dijk, maar dan aan de andere kant van de weg, de finishlijn getrokken.

Starten kan tot 14.30 uur. De tocht gaat sowieso tot en met zondag door. 'Daarna wordt dooi verwacht en moeten we kijken of we door kunnen gaan. De vergunning is voor vier dagen dus in ieder geval kan er tot en met zondag bij ons geschaatst worden', aldus ijsmeester Rens van den Berg. Het ijs voldoet met twaalf tot veertien centimeter ruimschoots aan de eis van de KNSB.

Aarlanderveen is goed voorbereid op de tocht. De vorige editie in 2009 eindigde in een chaos. Toen was de Molenviergangtoertocht de enige schaatstocht in Nederland en kwamen tienduizenden mensen naar het dorp toe. Van den Berg: 'We zijn nu niet de enige in Zuid-Holland en ook in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland kan geschaatst worden en uiteraard in de noordelijkere provincies. Ik verwacht een kleine tweeduizend man.'

 

Enige molenviergang van Europa

De Molenviergangtoertocht is een schaatsrit van 25 kilometer over de sloten van Aarlanderveen, langs de nog enige werkende molenviergang in Europa. 'Een uniek gebeuren waarbij heerlijk geschaatst kan worden. En alle facetten zitten erbij: van klunen tot koek en zopie', verzekert de ijsmeester. Alphen Stad FM/TV doet van 10.00 tot 18.00 uur ive radioverslag vanuit Aarlanderveen. Een uitgebreide fotoreportage is 's middags op de website te vinden.

Fotograaf: Josh Walet