Nieuws

« Vorige - Volgende »

Groot succes voor bijscholingsavond 'De Extra Uitdaging'

4 oktober 2018 - 11:37  •  Lisa van den Dool  •  reacties

Groot succes voor bijscholingsavond De Extra Uitdaging

Alphen aan den Rijn - Tijdens de avond kregen de deelnemers handvaten en tips met betrekking tot het begeleiden van sporters met een verstandelijke, -visuele, -auditieve/communicatieve beperking en was er een bijscholing over het trainen en coachen van jongeren met autisme. De scholingen werden verzorgd door docenten van NOC*NSF.

Sportkampioenen Nicolien Sauerbreij en Esther Crombag openden de avond door hun inspirerende verhalen te delen. De belangrijkste boodschap die zij mee willen geven is dat er écht voor iedereen een mogelijkheid is om te sporten. Voordat alle deelnemers zich naar de bijscholing bewogen was er tijd voor een fotomomentje met Nicolien, Esther en de gouden Olympische medaille. Vervolgens was het tijd voor de (inter)actieve bijscholingen. Zo begaf de groep die zich ingeschreven had voor de bijscholing 'Sporters met visuele beperking' zich direct naar de sportzaal, waar ze zelf gingen ervaren hoe het was om slechtziend of blind te zijn. Met een totaal geblindeerde skibril werd er eerst onder begeleiding rustig een rondje gelopen over obstakels. Als volgende stap werd er rustig gejogd tot er genoeg vertrouwen opgebouwd was om een sprintje te trekken met de begeleider. "Alles lijkt veel sneller te gaan als je het niet kunt zien", zegt een nog nahijgende deelnemer. "Je moet wel echt veel meer loslaten en vertrouwen op andere personen."

Ook tijdens de bijscholing 'Sporters met een auditieve beperking' werden een aantal spelvormen gedaan waarbij de deelnemers oordoppen in hadden en zelf konden ervaren welke communicatie het helderst overkomt. Zo moet je als trainer bijvoorbeeld letten op je eigen positie ten opzichte van de deelnemers. "Door het zelf in de praktijk mee te maken blijft de informatie goed hangen", geeft buurtsportcoach Remco Broekman aan. "Ook was de casus zeer interessant, waarbij we een voorbeeld kregen van een doof persoon en de obstakels die deze persoon tegenkomt binnen een sportvereniging."

De avond werd afgesloten met een alcoholvrije borrel waar de deelnemers konden netwerken en de gebeurtenissen en inzichten van de avond konden bespreken en laten bezinken. Organisator De Heij blikt terug op een succesvolle avond. "Vanuit de Sportimpuls (een subsidie via ZonMw) Iedereen kan Sporten werd het mogelijk gemaakt om deze avond te organiseren en deelnemers die werken met deze doelgroep de kans te geven zich nog verder te ontwikkelen. Tijdens een avond als nu merk je dat daar zeker behoefte aan is, de bijscholingen 'Sporters met een verstandelijke beperking' en 'Trainen en coachen van jongeren met autisme' zaten zelfs helemaal vol."

Fotograaf: PR Alphen Beweegt