Nieuws

« Vorige - Volgende »

Herontwikkeling Rijnhavengebied stap dichterbij

27 augustus 2013 - 17:08  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Herontwikkeling Rijnhavengebied stap dichterbij

Alphen aan den Rijn -

Voor Rijnhaven-Oost wordt doorontwikkeling naar een voor Alphen aan den Rijn uniek woon-, werkgebied aan de haven voorgestaan. Hiermee boort Alphen aan den Rijn een voor de stad nieuwe economie aan.

Geen traditionele herontwikkeling

De aanpak van de herstructurering is niet traditioneel, de insteek is dat 'de markt' aangezet wordt tot herontwikkeling. De overheid wil met haar investeringen de juiste speldenprikken geven waardoor de markt tot herontwikkeling wordt bewogen. Deze Investeringen zijn gericht op het verbeteren van de infrastructuur, de openbare ruimte en het wegnemen van belemmeringen voor herstructurering.

Nieuwe ontwikkelingen

Voor de herstructurering van Rijnhaven is in totaal een budget beschikbaar van ? 11 miljoen in het Regionaal Investeringsfonds van de Oude Rijnzone en ? 10 miljoen in het Herstructureringsfonds bedrijventerreinen van de gemeente. Het college stelt de raad voor dit budget onder meer te investeren in het verhogen van de Rijnhavenbrug en de brugbediening te optimaliseren en het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten van Biesterfeld en Helm Chemicals. Dit maakt de weg vrij voor nieuwe ontwikkelingen door derden.

Boathouse

Zo wil het college een samenwerkingsovereenkomst sluiten met Stichting Holland Waterland. Deze stichting wil in de haven een ?boathouse? ontwikkelen met een werf, een jachthaven en een horecavoorziening. Het boathouse biedt ruimte voor ligplaatsen, onderhoud en herstel van schepen, ontmoeting, werkgelegenheid en leer-werktrajecten.

In het verlengde van de Baronie heeft Green Real Estate het plan ?Havengebied Baronie? ontwikkeld voor het gebied gelegen tussen de Baronie en de haven. Dit plangebied smeedt ?letterlijk? de haven aan de stad. De tussengelegen openbare ruimte verbindt bebouwing en haven.

De raad neemt naar verwachting in september een besluit over het voorstel.

Artist Impression Rijnhaven

Fotograaf: Josh Walet