Nieuws

« Vorige - Volgende »

Ecopark DeLimes – het nieuwe afvalbrengstation

2 juli 2013 - 09:53  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Ecopark DeLimes – het nieuwe afvalbrengstation

Alphen aan den Rijn - Het definitieve ontwerp van het nieuwe afvalbrengstation is klaar. Doordat duurzaamheid en hergebruik van materialen voorop staat, wordt het een Ecopark. Na de zomer start de aanbesteding van het Ecopark, zodat het in de loop van 2013 in gebruik kan worden genomen. Het Ecopark is straks toegankelijk voor alle inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude.

Geen wachtrijen
Een belangrijke eis in het nieuwe ontwerp is dat er geen wachtrijen op de openbare weg mogen komen. Op het terrein is daar rekening mee gehouden. De bezoekers rijden rondom een containerkuil, die 1,5 meter verdiept ligt. Op deze manier kunnen zij veel makkelijker hun afval kwijt. Uit verkeersmodellen blijkt dat bij drukte op een ‘normale’ zaterdag 40% overcapaciteit is in de aanrijroute. In deze modellen wordt uitgegaan van 130.000 bezoekers per jaar.

Duurzaamheid
Dit thema komt op verschillende manieren terug in het ontwerp. Wethouder Kees van Velzen wil hergebruik van materialen tijdens de bouw stimuleren. ‘Zo is de bedoeling om de buitenkant van het kantoor en de stalling af tewerken met verduurzaamd sloophout. En er worden bouwmaterialen gebruikt die op korte afstand geproduceerd worden. Dus geen tropisch hardhout, maar hout uit Europese loofbossen.’

Bekijk hier enkele sfeertekeningen.

Fotograaf: Josh Walet