Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense aanpak gladheid

6 november 2013 - 10:44  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Alphense aanpak gladheid

Alphen aan den Rijn -

De gemeenten hebben nu op eigen terrein (Langeroode en locatie Zuid) circa 800.000 kilo zout opgeslagen en daarnaast ruim 1.200.000 kilo (strategische opslag) in Harlingen. Bewoners wordt aangeraden zelf op tijd strooizout in te kopen.

Van bestrijding naar preventie
Op de wegen en in de straten van de gemeente Rijnwoude zijn de inwoners gewend om strooiwagens te zien zodra het eenmaal gesneeuwd heeft en het glad geworden is. Vanaf nu wordt er ook in Rijnwoude preventief gestrooid. Een methode die zich bewezen heeft. Er wordt kort voor verwachte gladheid gestrooid, waardoor overal al zout is op het moment dat het nodig is. Door het vocht van neerslag en auto’s die er overheen rijden (wrijving), wordt het zout actief en lost het ijs op.

Fietspaden
Gedurende de periode van 5 november tot half maart worden fietspaden tijdelijk ontdaan van afzetpaaltjes, obstakels en sluishekken om de paden (vlot) toegankelijk te maken voor gladheidbestrijdingswagens en tractoren. Er wordt in die periode actief gecontroleerd op onjuist gebruik door andere voertuigen dan fietsen op die paden.

Strooiroutes
Bij gladheid als gevolg van vorst en/of sneeuwval kan de gemeente niet overal strooien. Het is een gemeentelijke taak om het maatschappelijk verkeer binnen de gemeentegrenzen
gaande te houden op bruggen, op- en afritten, doorgaande wegen, uitrukroute hulpdiensten, busroutes, fietspaden en ontsluitingswegen.

Op de gemeentelijke websites en bij de informatiebalie in het gemeentehuis staat een overzicht van de strooiroutes die de gemeente rijdt om de gladheid te bestrijden. Bij sneeuwval zal het effect van het strooien in de wijken dit jaar groter zijn dan voorgaande jaren, omdat alle voertuigen inmiddels zijn voorzien van sneeuwschuivers.

Fotograaf: Josh Walet