Nieuws

« Vorige - Volgende »

Sluitende begroting nieuwe gemeente Alphen

28 november 2013 - 08:42  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Sluitende begroting nieuwe gemeente Alphen

Alphen aan den Rijn -

Voor het meerjarenperspectief wacht de gemeente Alphen aan den Rijn nog een opgave. Zo domineert de sociale agenda steeds meer de begroting. De gemeente ontvangt weliswaar een extra bijdrage van de Rijksoverheid van € 90 miljoen voor de drie decentralisaties, maar het is nog onduidelijk of dit bedrag voldoende is om een goede invulling te geven aan de nieuwe taken, rollen en verantwoordelijkheden die de gemeente krijgt toebedeeld. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. 

De financiële beleidskaders zijn in deze begroting eveneens geharmoniseerd en er is rekening gehouden met het financieel perspectief voor de komende jaren. Voor wat betreft het formuleren van nieuw beleid, is de gemeente terughoudend geweest.  De uitdagingen voor de komende jaren op het gebied van nieuwe samenwerkingen, taken en verantwoordelijkheden zijn groot en divers. Op een aantal terreinen zal het beleid vóór 2016 geharmoniseerd moeten worden.  In het startjaar 2014 zal de gemeente alle zeilen moeten bijzetten om beleidskeuzes te maken die ook op de lange termijn houdbaar en haalbaar zijn.

Woonlasten nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn
De huidige raden van de fuserende gemeenten stellen de komende weken voor de laatste keer tarieven en verordeningen vast. De woonlasten voor inwoners van Alphen aan den Rijn blijven nagenoeg hetzelfde, die van Rijnwoude stijgen enigszins als gevolg van de harmonisatie van afvalstofheffing. In Boskoop dalen de woonlasten, omdat deze relatief hoog waren. Landelijk gezien en vergelijkend met andere grote gemeenten is de belastingdruk in de nieuwe gemeente laag te noemen.

De tarieven en de heffingssystematiek rioolheffing zijn nog niet geharmoniseerd en hiervoor gelden de oude verordeningen nog 1 jaar. De heffingssystematiek is verschillend en er  is meer tijd nodig voor harmonisatie. In de loop van 2014 zal een nieuw voorstel worden gedaan om te komen tot een nieuwe verordening. 

De tarieven voor 2014 zijn in december 2013 bekend, na vaststelling door de drie huidige gemeenteraden. In februari 2014 is dan voor de inwoners concrete informatie beschikbaar over de gevolgen per huishouden.

Fotograaf: Josh Walet