Nieuws

« Vorige - Volgende »

Geen motie over nieuwe gemeentenaam

29 januari 2014 - 12:32  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Geen motie over nieuwe gemeentenaam

Alphen aan den Rijn -

Hij zei dit tijdens diverse verkiezingsdebatten wel toe, maar Schotanus wil meer tijd nemen om de mogelijkheden te onderzoeken. Ook wil hij in gesprek gaan met het Boskoopse actiecomité 'Eerlijk is eerlijk' dat zich inzet voor de naam Rijn en Gouweland.

Vooral Boskopers reageren nog steeds met grote verontwaardiging op de draai die de oude gemeenteraad van Alphen tijdens het fusieproces maakte. Burgers mochten namelijk over de naam stemmen. Daarbij zouden vanwege de getalsverhouding de stemmen van burgers uit Boskoop en Rijnwoude zwaarder meetellen.

Na deze vorm van burgerinspraak en door de vastgestelde regel bleek dat de naam Rijn en Gouweland het meest was gekozen. De gemeenteraad van Alphen was het met deze keuze niet eens en legde de uitslag van de stemming naast zich neer. Er ontstond politiek gekrakeel over de naam. De wetgeving laat zien dat een nieuwe gemeente in zo'n geval de naam van de grootste plaats krijgt. Zo werd (voorlopig) de naam Alphen aan den Rijn op de fusiegemeente geplakt.

De nieuwe gemeenteraad kan echter dit jaar nog besluiten om voor een andere naam te kiezen. Het initiatief om een andere naam te kiezen, moet dan wel vanuit de nieuwe gemeenteraad komen.

Fotograaf: Josh Walet