Nieuws

« Vorige - Volgende »

Programmabegroting: bezuinigen én investeren

20 september 2011 - 18:20  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Programmabegroting: bezuinigen én investeren

Alphen aan den Rijn -

“De belangrijkste beleidskeuzes voor de komende jaren zijn bij het vaststellen voor de voorjaarsnota in juni al gemaakt” vertelt Michel du Chatinier, wethouder Financiën: “Het is ons gelukt de moeilijke, maar noodzakelijke keuzes te maken. Niet alleen met het gemeentebestuur, maar ook met de partners, partijen en inwoners uit de stad. Iedereen kon meedenken via Alphen in Balans. De resultaten van de voorjaarsnota hebben we doorvertaald naar een structureel sluitende begroting voor de komende vier jaar. Een financieel beleid waar we op kunnen bouwen”.

Decentralisatie
Alphen in Balans heeft veel duidelijkheid gegeven en ook de ontwikkelingen en voorbereidingen voor de herindeling zijn al in de begroting opgenomen. Op een belangrijk punt is echter nog geen duidelijkheid; de decentralisaties vanuit het Rijk op het gebied van Jeugdzorg, AWBZ/Wmo en Wet Werken naar vermogen. Juist de financiële consequenties daarvan zijn onzeker. En dat betekent dat vooral op dit onderdeel nog wijzigingen kunnen komen. In de begroting wordt daarmee nog geen rekening gehouden.

Bezuinigen én investeren
De ambities van het college gelden onverminderd. De invulling van die ambities vindt plaats binnen een structureel sluitende begroting. Om dat voor elkaar te krijgen moet er bezuinigd worden, maar zijn ook investeringen noodzakelijk. De bezuinigingsvoorstellen drukken op alle terreinen zoals het onderhoud van wegen, het schoonhouden van de openbare ruimte (bijvoorbeeld verwijderen van graffiti) en het korten van bijdragen aan jeugd-, cultuur- en welzijnsorganisaties. Het college ontkomt er niet aan om ook kritisch naar de eigen organisatie te kijken. Er wordt 1,9 miljoen bezuinigd op de formatie, wat overeenkomt met ongeveer 32 arbeidsplaatsen.

De investeringen zijn o.a. bedoeld voor een drietal grote projecten: de huisvesting voor onze scholen in het voortgezet onderwijs conform het Masterplan onderwijshuisvesting, en twee projecten ter bevordering van de mobiliteit en de economie: de realisatie van de Maximabrug en de ontwikkeling/herstructurering van de Oude Rijnzone/Rijnhaven. De gemeente wil de expertise en betrokkenheid van inwoners vaker opzoeken en inzetten.Om die reden investeren we ook in participatie. 

Woonlasten
Het is het College gelukt de stijging van de woonlasten (OZB, riolering, afval) zoveel mogelijk te beperken. Du Chatinier: “We gaan in deze begroting uit van een stijging van de lokale woonlasten van circa € 8 per jaar (1,1%). De woonlasten stijgen daarmee van € 716,- naar € 724,- per jaar. De woonlasten voor de Alphense burger blijven daarmee onder het gemiddelde van € 735,-  van de drie fusiegemeenten.

Alphen in Balans
In totaal hebben 1100 bezoekers van de begrotingswijzer een sluitende begroting ingediend. 281 bezoekers hebben een eigen plan aangedragen. In oktober laat de gemeente zien wat er met de plannen is gedaan.

 

Fotograaf: Josh Walet
Michel Du Chatinier.'
Michel Du Chatinier

Tweede locoburgemeester & wethouder Financiën, Grondexploitaties, Jeugd, Onderwijs, Sport en Vastgoed in Alphen aan den Rijn.