Nieuws

« Vorige - Volgende »

Verbeterde scheiding van afvalstoffen

6 oktober 2011 - 17:00  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Verbeterde scheiding van afvalstoffen

Alphen aan den Rijn -

Afvalstoffenbeleidsplan 2011-2014
In het afvalbeleidsplan staat de visie van de gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van huishoudelijke afvalstoffen. Het gaat grotendeels om de scheiding van afval. Wethouder Kees van Velzen wil het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om afvalstoffen gescheiden in te zamelen. ‘Zo komt er de komende jaren een nieuw afvalbrengstation, dat voldoet aan de eisen van de tijd. Ook kunnen inwoners een blauwe minicontainer krijgen voor de inzameling van oud papier en karton. En het gescheiden inzamelen van plastic gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Als in wijken de ondergrondse inzameling van huishoudelijk afval wordt ingevoerd, worden daar de bruine minicontainers ingezet voor de inzameling van plastic. De eerste wijken waar we hiermee starten, zijn het Groene Dorp en de Rivierenbuurt.’

De komende jaren wordt onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van diftar (gediffentieerde tarieven) en de consequenties daarvan op het gebied van milieu, financiën en dienstverlening. Het besluit hierover zal pas na de herindeling door de nieuwe gemeente genomen worden.

Resultaten afgelopen jaren
De afgelopen 10 jaar heeft de gemeente veel gedaan om de afvalscheiding te verbeteren en de inzameling efficienter en effectiever te maken. Zo zijn de openingstijden van het afvalbrengstation verruimd en is de capaciteit vergroot. Andere maatregelen zijn het ondergronds inzamelen in de hoogbouw, het intensiveren van de inzameling van oud papier en de invoering van gescheiden inzameling van plastic in ondergrondse containers. Dit heeft tot goede resultaten geleid. Het scheidingspercentage van afvalstoffen ligt op bijna 50%; in 2003 was dit 41%. Als gevolg hiervan is de afvalstoffenheffing de afgelopen jaren gestabiliseerd en in 2010 zelfs verlaagd met 20 euro bij een meerpersoonshuishouden.

Looptijd
Het afvalstoffenbeleidsplan heeft een looptijd van vier jaar. Voor deze periode is niet alleen gekozen met het oog op de herindeling, maar ook omdat de afvalwereld in razend tempo verandert. Belangrijke ontwikkelingen zijn onder andere  producentenverantwoordelijkheid, inzet van organisch afval als brandstof en innovaties op het terrein van verwerking. Ook de wet- en regelgeving op het gebied van afvalstoffen verandert voortdurend.

Fotograaf: Josh Walet
Kees van Velzen.'
Kees van Velzen

Wethouder voor Verkeer, vervoer en waterstaat, Stadsbeheer, wijkgericht werken en ISV, Toezicht en handhaving, Toerisme en recreatie, Dorpen en Landelijk gebied.