Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente denkt over invoeren afvalpas voor ecopark

25 augustus 2015 - 10:15  •  reacties

Gemeente denkt over invoeren afvalpas voor ecopark

Alphen aan den Rijn -

Gemeentewerkers van ecopark De Limes zeggen dat ze mensen uit Bodegraven, Zoeterwoude en Rijnsaterwoude tegenkomen. In Alphen kunnen ze gratis en gemakkelijk hun afval kwijt. Het nieuwe afvalbrengstation bij de Steekterweg is goed bereikbaar en bezoekers hoeven zich niet te legitimeren aan de poort, zoals tot twee jaar geleden bij het oude afvalbrengstation. Hierdoor komen zelfs bedrijven hun afval inleveren. De gemeentewerkers zeggen elke dag zo’n twintig ondernemers met hun bedrijfsafval weg te sturen, maar sommigen glippen er door.

De gemeente Alphen overweegt om een pasjessysteem in te voeren. ‘De man aan de poort’ komt niet terug. "Het wordt waarschijnlijk een elektronisch systeem", zegt Hoekstra. "Met de milieupas kan iedere Alphenaar een paar keer per jaar de milieustraat op. En als iemand te vaak komt, zullen we vragen of iemand voor zichzelf of voor een bedrijf komt." Ook het restafval moet in Alphen beter worden gescheiden. De wethouder wil naar 100 procent afvalscheiding in 2025. Nu leveren de Alphenaren nog 50 procent plastic, blik, papier, textiel en restafval apart aan.

Binnenkort bepaalt de gemeenteraad het nieuwe afvalbeleid. Alphen voert misschien Diftar in, waarbij de huishoudens per kilo restafval moeten betalen of de raad stapt over op nascheiden, waarbij huishoudens alles door elkaar in één container gooien en het afval in de fabriek wordt gesorteerd.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: afval, ecopark
Ecopark De Limes.'
Ecopark De Limes

Duurzaam verwerken van allerlei soorten afval.