Nieuws

« Vorige - Volgende »

Feestje tijdens presentatie van begroting 2016-2019

11 september 2015 - 10:01  •  reacties

Feestje tijdens presentatie van begroting 2016-2019

Alphen aan den Rijn -

Het college heeft voor dit jaar twee opdrachten meegekregen. Het verkrijgen van een solide financiële positie en geen lastenverzwaring. Deze opdrachten zijn beide met succes volbracht. En dat terwijl er na de fusie met Boskoop en Rijnwoude een structureel tekort van 6 miljoen euro was.

De gemeente maakte zich op het dieptepunt op voor een bezuinigingsoperatie van 10 miljoen euro. Voor het nieuwe beleid moest er namelijk 2 miljoen worden vrijgehouden en nog eens 2 miljoen om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen maar dankzij een hogere uitkering uit het gemeentefonds en een aantal andere mutaties houdt de gemeente nu zelfs 5 miljoen euro over. Dit bedrag gaat voorlopig naar de gemeentelijke spaarpot.

De komende tijd staat er voor de gemeente nog een aantal financiële risico's voor de deur. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld het maatschappelijk domein. De subsidieverstrekking aan verenigingen en organisaties gaat flink op de schop vanaf volgend jaar. Om een subsidie te kunnen krijgen moeten de organisaties voldoen aan bepaalde criteria, bijvoorbeeld talentonwikkeling. Het is afwachten wat dit voor effect zal hebben.

De begroting wordt door het college ook aangegrepen om enkele nieuwe plannen te presenteren. Alphen moet volgens wethouder Du Chatinier de veiligste gemeente met meer dan 100.000 inwoners blijven. "We zetten daarom extra in op veilige horeca. We willen het opleggen van collectieve horeca-ontzeggingen stimuleren en gebiedsverboden opleggen aan mensen die zich misdragen." Het openbaar gebied is ook een punt van aandacht. "De kwaliteit moet omhoog", stelt Du Chatinier. "We willen de dorpskernen in Rijnwoude en Boskoop op hetzelfde niveau brengen als Alphen."

De gemeente wil ook een deel van het vastgoed af gaan stoten. Er is nu een goed inzicht in wat eigendom is van de gemeente, het gaat hier in totaal om 2.500 objecten. Dit kan lopen van gebouwen tot groenstroken. De zaken waar de gemeente geen belang meer bij heeft, kunnen van de hand gedaan worden. Dat levert ook weer wat extra spaargeld op.

Bron: AD

Fotograaf: Josh Walet