Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente maakt een actieplan voor spoedzoekers

26 april 2016 - 15:36  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Gemeente maakt een actieplan voor spoedzoekers

Alphen aan den Rijn -

De woningcorporaties stellen een aantal vrijkomende woningen beschikbaar voor statushouders. Zodra de gemeente van het COA hoort dat een statushouder(s) naar Alphen aan den Rijn komt gaat het Serviceplein van de gemeente aan de slag. Zij zorgen bijvoorbeeld voor passende woonruimte, het inschrijven bij Burgerzaken en het aanvragen van uitkering voor kosten van levensonderhoud. Maar ook het regelen van de school voor de kinderen, verzekeringen, huis- en tandarts en de aanmeldingen voor inburgering en re-integratie. Het Serviceplein begeleidt de statushouders bij start van het nieuwe leven met de eerste levensbehoefte.

Volgende stap
"Na al deze eerste regelzaken, die de gemeente altijd al deed, zorgt het actieplan voor nog meer hulp bij het leren van de taal, inburgeren en het vinden van werk of een leerwerkplek vinden. Daarbij zijn organisaties actief zoals bijvoorbeeld Tom in de buurt, SWA, Boost en Alphen Beweegt. Zij helpen ook onze inwoners die hulp en begeleiding nodig hebben bij het vinden van werk, leren van onze taal of hulp bij hun financiën. En dat is maar goed ook want deze mensen starten een nieuw leven en hebben hierbij echt hulp nodig, al is het maar vanwege de taal," aldus wethouder Han de Jager.

Taalklas voor kinderen
De gemeente en het onderwijs in Alphen aan den Rijn zijn met elkaar in gesprek om taalklassen op te starten waar de kinderen van statushouders ondergedompeld worden in het Nederlands. Scholen ontvangen van het Rijk geld voor het onderwijs aan nieuwkomers. Ook de gemeente wil extra geld beschikbaar stellen om deze taalklassen te kunnen betalen.

Fotograaf: Josh Walet