Nieuws

« Vorige - Volgende »

Idee voor energieneutraal Zwammerdam gaat door

5 juli 2016 - 16:46  •  reacties

Idee voor energieneutraal Zwammerdam gaat door

Alphen aan den Rijn -

Nu wordt het gas nog omgezet in elektriciteit, waarbij een groot deel van de energie verloren gaat. De jaarproductie van Ecodorp is ongeveer gelijk aan het gasverbruik in Zwammerdam en daarom zou een directe levering van 'boer naar consument' heel interessant zijn. Het zou de gemeente ook echt op de internationale kaart zetten. In de praktijk zijn er echter nogal wat technische problemen, die om (te) dure oplossingen vroegen.

Er is daarom gekozen voor een fase-gewijze invoering van het project, waarbij Ipse de Bruggen als eerst op het gas van Ecodorp gaat draaien. Organisaties als Alliander, de provincie Zuid-Holland en uiteraard de gemeente Alphen aan den Rijn steunen het project. Vandaag is dan ook een intentieovereenkomst met betrokkenen gesloten.

Naar verwachting gaat het project nog een vervolg krijgen en komen er aanzienlijke subsidies vrij, waarmee het oorspronkelijke idee volledig gerealiseerd kan gaan worden. De gemeente Alphen aan den Rijn is daarmee uniek in Nederland en mogelijk zelfs over de hele wereld. 

Fotograaf: Josh Walet