Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen doet mee aan het nationale fietsonderzoek

14 september 2016 - 08:21  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Alphen doet mee aan het nationale fietsonderzoek

Alphen aan den Rijn - Door middel van een innovatieve app wordt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. De verkregen informatie wordt gebruikt om het nationale fietsnetwerk en het fietsnetwerk in onze kernen te verbeteren. Alphen aan den Rijn doet hieraan mee. 

Wat doet de Fietstel-app?
De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van de deelnemers om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Als je de app download op de mobiel, begint deze op 19 september jouw persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten (zorg er wel voor dat locatievoorzieningen op AAN staat). Het onderzoek duurt een week en het meten stopt daarna ook weer automatisch.

Wat doet de gemeente met de informatie?
De gemeente ontvangt na afloop van de FietTelweek de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Daarmee wordt actie ondernomen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen prettiger en veiliger te maken. Met de gegevens kun je er bijvoorbeeld achter komen waar fietsfiles ontstaan. Vervolgens kun je bijvoorbeeld verkeerslichten anders afstellen om fietsers vaker groen licht te geven. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Fiets mee en win een prijs!
Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers uit Alphen aan den Rijn meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Alle deelnemers maken kans op een gloednieuwe Veloretti designfiets. Deelnemers in onze gemeente maken bovendien kans op de onderstaande prijzen die door de plaatselijke fietsenwinkels worden weggegeven.

Naam fietsenwinkel

Te winnen prijs voor deelnemers Fietstelweek

Bike Totaal van der Post

Kadobon 
winkel 50 euro

Theo van Zanten Tweewielers

3x Jumbo fietspomp t.w. van 16,50 euro per stuk

Bakker Fietsen

Kettingslot AXA newton t.w. van 50 euro

Gek van Fietsen

2x Kadobon winkel 50 euro

Hoogduijn Tweewielers

Kadobon winkel 25 euro

Bike Totaal Samplonius

Kadobon winkel 50 euro

Voor deHans Janssen Tweewielers

Kadobon winkel 50 euro

Van der Louw Tweewielers

Fietstas naar keuze van maximaal 50 euro

Atlas Fietsen

Dubbele fietstas met nachtwacht t.w. van 60 euro

 

Win een helicoptervlucht met de klas 
Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de middelbare scholieren. Het is van belang dat we meer zicht krijgen op de fietsverplaatsingen van deze doelgroep, zodat we kunnen investeren in een veilig fietsnet gericht op routes van- en naar scholen. Speciaal voor scholieren ontwikkelde de FietsTelweek een campagne met een spectaculaire prijs: win met de hele klas een helikopter vlucht boven Nederland.

Fotograaf: Josh Walet