Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente start proef met GFT inzamelen hoogbouw

13 september 2016 - 14:09  •  reacties

Gemeente start proef met GFT inzamelen hoogbouw

Alphen aan den Rijn - Bij de bewoners van hoogbouwwoningen in Alphen aan den Rijn belandt dit afval momenteel nog bij het restafval, omdat zij hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) nog nergens kwijt kunnen. De gemeente wil hier graag verandering in brengen. De proef begint in de Brabantstraat in de wijk Kerk en Zanen.

Waarom GFT scheiden?
Hoewel er in de hoogbouw zoals flats, portiekwoningen en appartementen weinig tot geen tuinafval is, gooit bijna iedereen wel geregeld voedselresten weg. Uit sorteeranalyses is gebleken dat gemiddeld veertig procent van het restafval in de hoogbouw in Alphen aan den Rijn bestaat uit GFT. Dit is natuurlijk erg zonde, want van het GFT maken we namelijk compost en energie. Door het GFT gescheiden in te zamelen wordt het niet meer verbrand met het restafval. Dat scheelt veel geld en resulteert in minder CO2-uitstoot.

Wat gaan we doen?
De proef wordt in fasen bij alle hoogbouwwoningen uitgevoerd en begint in de Brabantstraat. De bewoners van de Brabantstraat kunnen vanaf 15 september gebruik maken van GFT-containers die in de straat geplaatst worden.

De gemeente houdt tussentijdse enquêtes om de proef te evalueren. Ook wordt het GFT in de containers op zuiverheid onderzocht. De proef loopt naar verwachting door tot medio 2017. Het doel is om uiteindelijk in heel Alphen het afval gescheiden in te zamelen. 

Fotograaf: Josh Walet