Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense huishoudens ontvangen in juni de afvalpas

24 maart 2017 - 14:59  •  reacties

Alphense huishoudens ontvangen in juni de afvalpas

Alphen aan den Rijn - Het openen van de ondergrondse containers voor restafval kan straks alleen met een afvalpas. Hiermee wil de gemeente een nieuwe impuls geven aan het scheiden van afval. Alphen aan den Rijn heeft de ambitie om in 2025 honderd procent van het huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en grondstoffen te sparen. In 2020 wil de gemeente al komen tot 75 procent.

Alleen particulieren uit de gemeente Alphen aan den Rijn hebben straks toegang tot de ondergrondse restafvalcontainers. Zo wordt voorkomen dat bedrijven en inwoners van omliggende gemeenten – die betalen voor het storten van hun restafval – het restafval storten in de containers uit Alphen aan den Rijn. Vanaf 7 juni is de afvalpas ook nodig voor toegang tot Ecopark De Limes.

Planning
Zo'n 18.500 huishoudens in de wijken Ridderveld en Lage Zijde ontvangen hun afvalpas in mei. In juni volgen de overige 13.500 afvalpassen in Hoge Zijde, Kerk en Zanen, Zwammerdam en Aarlanderveen. "Dit is een globale planning. Pas als alles goed ingeregeld is, rollen we nieuwe wijken uit", meldt een woordvoerster van de gemeente.

Niet betalen per zak
Via de pas gaat Alphenaren niet per vuilniszak betalen, zoals wethouder Tseard Hoekstra een jaar geleden voorstelde. De gemeenteraad besloot daarna dat men niet hoeft te betalen per keer dat restafval wordt aangeboden. Het systeem van afvalstoffenheffing blijft dus ongewijzigd.

Halverwege 2018 evalueert de gemeenteraad de haalbaarheid van de doelstelling van 75 procent bronscheiding in 2020. Indien dit niet haalbaar is, dan is het betalen voor het storten van restafval een mogelijke aanvullende maatregel die aan de gemeenteraad zou kunnen worden voorgelegd.

Fotograaf: Josh Walet