Nieuws

« Vorige - Volgende »

Restzetels: eerlijk voor Wil of voor Marjon?

23 maart 2018 - 09:37  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Restzetels: eerlijk voor Wil of voor Marjon?

Alphen aan den Rijn - De regels zijn van te voren bekend, dus niemand die aan de verkiezingen meedoet, mag er achteraf over klagen. Toch is het een vreemd systeem, dat veel mensen niet snappen. Ik zal eens een poging wagen om het uit te leggen. (Sorry en respect als u het al wel kent).

Zie het aantal stemmen dat je gehaald hebt als geld waar mee je zetels kunt kopen. Je kan alleen hele zetels kopen en dus houd je eigenlijk altijd wat stemmen over, waar je niks mee kan. Net te weinig voor nog een extra zetel of een klein bedragje, waarvan je zegt "laat het verschil maar zitten".  Helaas kan je er niks anders voor kopen. Vroeger kon je als 2 partijen, nog proberen om de centjes bij elkaar te leggen om zo samen nog één zetel extra te kopen, maar dat mag niet meer. 

De zetel-supermarkt blijft dus zitten met een aantal zetels, de "restzetels", die ze dan maar in de aanbieding doen. Je zou als eenvoudige burger zeggen dat ze die verkopen aan de hoogste bieders of wel de partijen met het meeste wisselgeld. Zo gaat het echter niet. 

In Alphen hadden D66 van Inge Prins en Beter Alphen van Wil Verschuur het meeste wisselgeld over,  terwijl het CDA van Marjon Verkleij bijna afgepast had kunnen betalen. Toch hebben Inge en Marjon wel een restzetel kunnen kopen, terwijl de centjes van Wil waardeloos bleken te zijn. Hoe kan dat? Is dat wel eerlijk?

Marjon zal zeggen "ja hoor eens, wij betalen voor 5 zetels het volle pond en Wil, die koopt er maar één en uitgerekend zij, mag dan als eerste van de uitverkoop gebruik maken. Als niemand die zetels wil hebben, dan snap ik dat, maar zo snel de boel in de uitverkoop doen, dat slaat nergens op".  Daar valt ook wat voor te zeggen. De wetgever heeft geluisterd naar de argumenten van Marjon. De winkel moet gewoon de prijzen verlagen, zodanig dat ALLE  producten opnieuw voor een zo hoog mogelijke, maar wel wat eerlijker prijs verkocht worden. Achterf korting dus, op ALLE zetels. Ja en dan krijgt het CDA 5 keer korting en Wil maar 1 keer.  Dan kan het CDA ineens 6 zetels kopen en heeft Wil nog steeds niet genoeg voor een 2e zetel. Zij blijft met het meeste waardeloze wisselgeld zitten.

Wat is eerlijk?  Het eerste systeem is in het voordeel van de kleine partijen en het tweede in het voordeel van de grote partijen. Ik weet het niet, maar ik hoop dat het nu wel een beetje duidelijk is. Veel kan het me ook niet schelen. Ik kan ook niet in discussie met parkeerwachters, belastingmensen en beslissingen van de politiek. :) 

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Alphens.nl
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger