Nieuws

« Vorige - Volgende »

Schone Buurtcoaches in actie voor schoner Alphen

27 maart 2018 - 16:44  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Schone Buurtcoaches in actie voor schoner Alphen

Alphen aan den Rijn - "Er zijn in sommige straten veel bewoners die hun grofvuil en afval naast de containers plaatsen," vertelt Schone Buurtcoach Karen. Ze loopt door de Argostraat, een buurt waar dit regelmatig voorkomt.. De komende weken gaan de Schone Buurtcoaches met de bewoners in gesprek, vandaag met hulp van vier jeugdwerkers vanuit Participe. "Wij vragen ons af waarom zoveel mensen dat doen en  willen mensen motiveren hun afval beter te scheiden en de buurt netjes te houden. Een schone buurt voelt prettiger en veiliger." 

Het is een veelgehoorde klacht, vertelt ook Schone Buurtcoach Esther. "Afval naast de container staat rommelig. Veel bewoners zijn dat met ons eens dus waarom gebeurt het dan zo vaak? Dat proberen wij uit te zoeken.." Ze vertelt over buurtbewoners Lida en Wijnand, die al jarenlang zwerfafval prikken op ruim 7000 vierkante meter. "Dat vind ik bijzonder," zegt Esther, " De betrokkenheid bij hun buurt is een voorbeeld voor anderen en wordt ook door buren erg gewaardeerd.

Input
Eind vorig jaar heeft de gemeente aanspraak gemaakt op een fonds, betaald door de verpakkingsindustrie, dat dit project volledig financiert. "Vanuit de gemeente ben ik zeer geïnteresseerd in de ervaringen van bewoners, omdat deze ons zeker dichterbij een schoner Alphen aan den Rijn brengen," vertelt wethouder De Leest, die een dagje meeloopt. Hij ervaart de input van zowel de bewoners als vrijwilligers als zeer waardevol.

Buurtcoach Esther is erg blij met de hulp van de vrijwilligers en de input van de bewoners. "Voor ons is deze informatie heel belangrijk. Ervaren vrijwilligers kennen de buurt het beste en komen met nuttige informatie. Ook andere bewoners hebben vaak goede ideeën. Wij gaan hier verder mee aan de slag."

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn