Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gestart met bijvriendelijker maken van Groene Vinger

21 augustus 2018 - 14:16  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Gestart met bijvriendelijker maken van Groene Vinger

Alphen aan den Rijn - Vanuit een initiatief en voorstellen van het IVN, deelnemer van het netwerk Bijenlandschap Alphen aan den Rijn, is besloten om deze strook in te richten als bijenlandschap en een terrein waar omwonenden kunnen recreëren.

De keus voor de zuidrand van Alphen aan den Rijn is niet willekeurig. Archeon is een belangrijk kerngebied voor de wilde bij. Er leven ongeveer 43 verschillende soorten wilde bijen.

Werkzaamheden
Als eerste worden de oude betonnen dammen verwijderd, de sloten verbreed en nieuwe sloten gegraven. Langs de watergangen worden natuurvriendelijke oevers aangelegd en op het terrein komt een halfverhard wandelpad dat aansluit op het Kreekpad. Op diverse locaties komen voorzieningen waar bijen en insecten zich kunnen nestelen, zoals een insectenwand.

Na het grondwerk wordt het terrein opnieuw ingezaaid met een bloemrijk mengsel voor de bijen en insecten. Het gebied blijft eerst nog afgesloten, zodat het bloemrijke gazon goed kan groeien. In het najaar worden de bomen geplant. De boomgaard wordt vanaf 17 november aangelegd. De fruitbomen worden door een bewonersgroep geplant en beheerd.

Fotograaf: Pexels